Bancherii au revenit la avans de 15-20% cerut la credite

Data actualizării: Data publicării:
banca credite ghiseu finante sursa foto digi24

Legea dării în plată nu a avut nici pe departe efectele dezastruoase despre care vorbeau bancherii. Valoarea totală a creditelor pentru case, în lei, a crescut cu peste o treime în primele opt luni ale anului faţă de luna decembrie a anului trecut. Programul Prima Casă a fost, clar, motorul creşterii. Dar cum fondurile din programul guvernamental s-au epuizat rapid, au fost şi români nevoiţi să ia credite ipotecare cu avans crescut la 35%, cât au cerut bancherii în primăvară. În nici trei luni, însă, bancherii au revenit asupra deciziei.

În luna august, creditele ipotecare acordate în lei au crescut cu 860 de milioane de lei, până la un total de 26 de miliarde de lei. Suma este egală cu jumătate din valoarea bancnotelor şi monedelor aflate în circulaţie în România.

Ionuţ Stanimir, reprezentantul unei bănci: „Ceea ce vedem în luna august sau ceea ce vedem în septembrie este oglinda retrovizoare - a existat un boom de solicitări pentru programul Prima Casă, însă în tot acest timp programul standard de creditare ipotecară al băncilor a suferit modificări semnificative - am observat scăderi ale creditelor acordate de 40%.”

Adrian Pandelescu, director broker de credite: „Odată cu intrarea legii dării în plată, piaţa creditării în condiţii standard, deci creditele ipotecare standard au cunoscut o prăbuşire dramatică. Creditarea a scăzut undeva la 95%”.

Asta pentru că, în primăvară, băncile au majorat avansul cerut la creditele ipotecare de la 15% din preţul locuinţei la 35%. Prea mult, în special în cazul tinerilor.

Roxana Dumitrescu, director financiar, broker de credite: „Clienţii îşi doresc Programul Prima Casă deoarece este un program cu o dobândă mult mai mică faţă de creditele standard, iar avansul este 5%, ceea ce îi ajută să-şi păstreze bani pentru mobilarea locuinţei.”

În aşteptarea celor 500 de milioane de lei în plus pentru programul Prima Casă, clienţii cu ceva economii pot accesa şi creditele ipotecare clasice. În cazul lor, băncile au revenit la avansuri de 15-25%, dar în anumite condiţii. Avansul de 15% este pentru clienţii din oraşe mari sau pentru cei care aduc garanţii suplimentare ori se împrumută pe o perioadă de 20-25 de ani. Ceilalţi trebuie să vină cu sume egale sau mai mari de 20% din valoarea locuinţei pe care vor să o cumpere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri