Bazin de cercetare, în paragină de două decenii

Data publicării:
ROMANIA

Înainte de 1989, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi a început construcţia unui bazin de cercetare pentru pescuitul oceanic.

Al doilea ca mărime din Europa, bazinul urma să ofere informaţii despre optimizarea uneltelor de pescuit pentru Flota de Pescuit Oceanic a României. Era un proiect finanţat de Întreprinderea de Pescuit Oceanic Tulcea, din care făcea parte, ca tânăr asistent pe atunci, actualul prorector al instituţiei academice.

„La vremea aceea proiectul în sine, din cauza faptului că în siajul său avea nişte beneficiari, era unul extrem de spectaculos şi printre foarte puţinele din Europa”, a spus Adrian Lungu, prorector UDJG. În 1988 s-a construit fundaţia bazinului şi s-au achiziţionat utilajele necesare.

Încercăm să găsim soluţii de optimizare a acestor unelte de pescuit, care erau de departe principala alternativă de asigurare a consumului de peşte pentru cele 20 şi (...) de milioane de locuitori”, a spus inginerul Victor Cristea, directorul Departamentului de Acvacultură.

Căderea comunismului a însemnat însă şi sfârşitul acestui proiect, care nu a mai apucat să-şi arate utilitatea. „Din nefericire, după evenimentele de la finele lui 89, IPO Tulcea a intrat într-un proces de desfiinţare, s-au vândut navele pe care le aveau în proprietate”, a spus Adrian Lungu, prorector UDJG.

„Avem cel puţin trei variante: o variantă în care el să devină un bazin la exploatarea Facultăţilor de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor şi a Navelor, încercând să mergem pe vechea lui destinaţie, poate să devină un bazin care să utilizeze acest loc deosebit pentru kinetoterapie şi pentru activitatea în mod special a Facultăţii de Medicină, a Facultăţii de Educaţie Fizică sau, mai avem un proiect, acolo să facem cel mai frumos amfiteatru al Universităţii”, a spus Petre Alexe, decan al Facultăţii de Ştiinţe şi Ingineria Alimentelor.

În 1989, se pescuiau cam 160.000 de tone de peşte din apele interne, iar diferenţa necesară populaţiei, până la 300.000 de tone, urma să fie asigurată prin pescuitul oceanic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
De ce nu se afișează Lidia Buble cu iubitul ei, un afacerist de 62 de ani: „Când o să fie să mă mărit, o să...
Film Now
"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de...
Adevarul
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
O mamă nu și-a crezut copilul care îi spunea că are monștri în dormitor. Problema era mult mai gravă: „S-a...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă mânânci prea multe ouă. Avantajele și dezavantajele consumului de ouă
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Porecla adorabilă pe care a primit-o Ryan Gosling de la fiicele lui: „Mă dau gata de fiecare dată!”