Bonurile de masă, 15 lei de la 1 decembrie. Cât valorează în alte țări din Europa

Data actualizării: Data publicării:
bonuri de masa

Consumul, cel care a fost principalul motor al economiei anul acesta, primeşte un impuls suplimentar. De pe 1 decembrie creşte valoarea tichetelor de masă acordate salariaţilor de la 9,5 la 15 lei. Asta înseamnă că aproape jumătate dintre angajaţii din România, adică 2 milioane de persoane, care primesc tichete de masă, vor avea câştiguri mai mari în fiecare lună.

Valoarea tichetelor de masă creşte cu 50% şi ajunge la 0,52% din salariul mediu brut pe economie. Suma de 15 lei, cât valorează tichetul, ar trebui să fie echivalentul unei mese calde de prânz.

„Orice angajator preocupat de starea angajaţilor săi se va gândi să acorde un beneficiu, iar acesta este unul la îndemână”, spune Corina Diaconu, director al unei companii de resurse umane.

Valoarea de 15 lei pentru un tichet de masă este suficientă pentru masa de prânz cumpărată de la fast-food, care să includă ciorbă, felul doi şi desert. Cine vrea o comandă care să îi fie livrată la sediul companiei, va trebui să adauge pe lângă acest tichet încă 2 lei. Iar cine vrea să mânânce la restaurant va avea nevoie de două tichete.

- meniu fast-food 13 - 15 lei

- meniu la pachet 17 lei

- meniu la restaurant 27 - 35 lei

Chiar și cu această majorare, România are cea mai mică valoare a tichetelor de masă din toate țările europene. Valori apropiate de cele din România mai sunt doar în Polonia, Cehia şi Austria. În Franţa, Spania şi Suedia tichele au valori duble sau chiar triple.

Tichetele beneficiază de un regim special de impozitare.

La tichetele de masă avem un impozit de 16%, avantajul major fiind că pentru aceste sume nu se aplică contribuţii sociale”, subliniază consultantul fiscal Emilian Duca.

Câştigul suplimentar pentru angajat este şi câştigul economiei. Banii se întorc la buget prin profiturile pe care le fac magazinele şi restaurantele.

Automat vor creşte, pentru că nu mai cumpără clientul cu 9 lei 50 şi va fi cel puţin 15 lei. Vor creşte vânzările garantat”, spune Gelin Amed, reprezentantul unui fast-food.

Tichetele de masă reprezintă cel mai utilizat beneficiu extrasalarial. Iată care e valoarea bonurilor de masă în alte țări din Europa:

Valoarea tichetelor de masă în Europa

Austria - 4,4 euro/zi (19,51 lei)

Belgia - 7 euro/zi (31 lei)

Cehia - 100 coroane/zi (16 lei)

Elveția - 100 franci/lună (424 lei) - 20 lei (la 21 zile lucrătoare)

Finlanda - 10 euro (44,34 lei)

Franța - 8,8 euro (39 lei)

Grecia - 6 euro (26,6 lei)

Italia - 5,29 euro (23,5 lei)

Polonia - 190 zloți polonezi/ lună (200 lei) - 9,52 lei (la 21 zile lucrătoare)

Slovacia - 4,2 euro (18,62 lei)

Spania - 9 euro (39,9 lei)

Suedia - 84 coroane suedeze (39,5 lei)

Turcia - 12,96 lire turcești (20,35 lei)

(Sursa: Edenred)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri