Crima de la metrou. Ce povestesc cunoștințele despre Magdalena Șerban, principala suspectă

Data actualizării: Data publicării:
captura suspecta femeie impinsa la metrou 121217

Principala suspectă se află acum la Spitalul Penitenciar Jilava, sub supraveghere medicală. Nu a fost vreodată internată în vreun spital de psihiatrie din România, aşa că numele ei nu apare în vreo bază de date a persoanelor cu probleme psihice. Gestul femeii i-a luat prin surprindere şi pe cei care o cunosc. Cu toţii spun că niciodată nu a dat vreun semn că ar fi capabilă de o asemenea faptă.

În urmă cu 8 ani, Magdalena Şerban a suferit o depresie, în timp ce se afla în Spania. A fost internată la un spital de acolo dar a fugit din spital după două săptămâni. Pentru vecinii din Craiova problemele ei erau o necunoscută.

Noi nu am ştiut(n.r. - că ar suferi de vreo boală psihică), acum am aflat şi am rămas aşa blocaţi, pe cuvânt, zicea că avea copii în Italia, familie”, spune un vecin de-al mamei agresoarei.

Nu mă aşteptam, pentru că a fost linişte cât a venit pe aici. O ştiaţi pe fată cu probleme? Nu, deci nu părea”, afirmă un alt vecin.

După ce s-a întors din Spania, Magdalena Şerban a locuit, o vreme, la Centrul pentru persoane fără adăpost Sf. Ioan, din Capitală. Aparenta ei normalitate a reuşit să-i păcălească şi pe medici.

La evaluarea întreprinsă, a reieşit că avea o orientare corectă, iar randamentul util era uşor diminuat faţă de media normală. De asemenea ritmul şi fluxul verbal erau în limite normale. Legislaţia nu prevede prezentarea unor documente de istoric medical. Era o fire retrasă. Nu si-a făcut cunoștințe în centru”, afirmă Cosmina Simiean, director general DGASMB.

În ţară, femeia nu a fost internată în niciun spital de psihiatrie. Legislaţia pentru pacienţii cu probleme psihice nu este nici ea suficient de clară. Bolnavii sunt internaţi, trataţi şi lăsaţi să plece dacă răspund bine tratamentului.

Sunt cazuri evidente în care pacientul nu este ameliorat şi de aceea pacienţii noştri pot fi ţinuţi în spital mai multe zile. Există, însă, presiuni din partea Casei de Asigurări care plăteşte serviciile medicale ca durata de internare să fie una cât mai scurtă”, spune Eduard Motoescu, director medical Spitalul de Psihiatrie „Obregia".

Cine îşi asumă răspunderea penală, însă, atunci când un pacient recurge la gesturi care pun în pericol viaţa celor din jur?

Din punct de vedere moral răspunde şi medicul curant şi nu este deloc uşor să ştii că un pacient de-al tău s-a sinucis sau a comis un act medico-legal.Se fac anchete, unele dintre ele iniţiate din oficiu sau de aparţinătorii pacientului care se consideră nemulţumiţi de rezultatele internării pacientului”, declară Eduard Motoescu, director medical Spitalul de Psihiatrie „Obregia”.

Femeia care marţi seară a împins o tânără în vârstă de 25 ani în faţa metroului va rămâne în Spitalul Penitenciar Jilava timp de 30 de zile. După o expertiză amănunţită, anchetatorii vor decide dacă o vor închide sau nu într-un spital cu măsuri de siguranţă sporite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri