CE SPUN SPECIALIȘTII. Plafonarea salariilor nu face companiile profitabile

Data publicării:
salarii2

Plafonarea salariilor pe care le primesc managerii de la companiile de stat nu este cea mai bună soluţie pentru a face instituţiile profitabile, spun specialiştii în resurse umane.

Lefurile şefilor din companiile de stat nu sunt oricum condiţionate de vreun criteriu de performanţă. Iar limitarea salariilor nu face decât să îi îndepărteze pe profesioniştii care ar putea veni să conducă o astfel de instituţie.

Salariile managerilor din companiile de stat sunt aprobate chiar de autorităţi fără să ia în calcul însă şi criterii de performanţă clare. Mai ales că multe dintre companii înregistrează pierderi. De exemplu, CFR SA a avut anul trecut pierderi de 120 de milioane de euro, iar salariul managerului general propus pentru acest an ajunge la 14.000 de euro pe lună.

Sunt trei mari lucruri luate în calcul, experiența tehnică, profilul managerial, include și competența, și profiul moral, dacă fură sau nu. În străinătate, de regulă, se începe cu competența. În România e invers, primul lucru care se ia în calcul e profilul moral”, spune George Butunoiu, consultant resurse umane.

Salariile sunt exact cele care i-au făcut pe mulţi directori din companiile private să renunţe la gândul că ar putea fi manageri la stat. O recunoştea recent chiar şi premierul Victor Ponta.

Dacă nu mă înşel, la Transgaz sau Romgaz, am identificat o persoană din mediul privat. Ministrul şi compania de selecţie au vorbit, după care omul a zis "Nu, domnule, câştig mai mult în privat, nu vreau să conduc compania publică". Per total, ideea e clară, trebuie să mergem mai departe cu management profesionist, privat şi trebuie să îmbunătăţim, pe măsură ce învăţăm efectele, şi cadrul de negociere, şi contractele de management”, declara premierul.

La o lună de la această declarație, premierul semna plafonarea salariilor managerilor din companiile de stat. O decizie care nu face decât să-i îndepărteze și mai mult pe cei care ar putea conduce o astfel de instituție.

În companiile de stat, e complicat atunci când trebuie luată o decizie politică sau una de afaceri. Dacă decizia politică este luată înaintea celei de afaceri, mereu afacerea are de suferit”, este de părere Werner Stein, director Stein Partner.

De altfel, numirile politice din companiile de stat au continuat și în timpul desfășurării programului managerilor privați asumat de Guvern în fața Fondului Monetar Internațional. În această situație se găsesc jumătate dintre cei numiți până acum în fruntea acestor companii. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita