Scandalul celor 8 milioane de concedii medicale. CNAS: Sunt neplătite concedii în valoare de 1,9 miliarde de lei

Data actualizării: Data publicării:
medic de familie la birou cu un pacient
Primarul comunei brăilene Roşiori, Neculai Soceanu, şi-a pierdut mandatul, pentru că a fost în concediu medical mai mult timp decât permite legea. Foto: GettyImages

CNAS transmite că „la data de 31 mai 2023 valoarea totală a indemnizațiilor de concediu medical decontabile era de 1,93 miliarde lei”. Precizarea vine după ce Marcel Ciolacu a atras atenția, luni, că în 2022 au fost 8,1 milioane de concedii medicale la o populaţie lucrativă de 6 milioane de români, și este o datorie de anul trecut la concedii medicale de 6 miliarde de lei, respectiv 1,2 miliarde de euro”.

„Începând cu luna august 2021, CNAS a implementat un nou mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical, în cel puțin două etape, prin care asiguratul beneficiază de o mai bună monitorizare a afecțiunii. Totodată, această reglementare are și rolul de a descuraja acordarea nejustificată de concedii medicale”, se arată într-un comunicat al CNAS.

„CNAS poate verifica doar retroactiv modul în care sunt acordate certificatele de concediu medical: înscrierea tuturor informaţiilor obligatorii, cod de boală etc. Deoarece CNAS nu dispune de alte pârghii de control, a existat în Parlament o propunere de reglementare care să permită verificarea persoanelor aflate în concediu medical fără a le fi încălcată intimitatea. Propunerea a fost respinsă”, mai precizează instituția.

În 2022 au fost 8,1 milioane de concedii medicale la 6 milioane de angajați

Premierul a atras atenția că în 2022 au fost 8,1 milioane de concedii medicale la o populaţie lucrativă de 6 milioane de români, însemnând „vreo 140 de ani de nemuncă” și că există „o datorie de anul trecut la concedii medicale de 6 miliarde de lei”.

„Am aflat şi eu în şedinţa de guvern, aveam anumite semnale şi aştept un raport de la preşedinta CNAS... Anul trecut au fost 8,1 milioane de concedii medicale, la o populaţie lucrativă de 6 milioane de români. Am cerut o analiză foarte clară să vedem din ce domeniu sunt, privat, public. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată şi cred că nu în România, ci în Europa. Vom face raportul public”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri