CNN: "România, în farfurie. Bucătăria pe care toţi trebuie să o experimenteze"

Data actualizării: Data publicării:
Un chelner serveste mancarea la restaurant
Foto: Guliver/Getty Images

Bucătăria şi mâncarea românească, un mix între preparatele tradiţionale şi noul val reprezentat de chefii pregătiţi la şcolile internaţionale, a devenit subiectul unui amplu articol scris de CNN

Potrivit sursei citate, în România, mâncarea nu este servită doar pentru a satisface foamea, ci este considerată şi o lecţie despre cultura prea puţin cunoscută de cei care ajung să viziteze ţara. Cu un puternic accent pe preparatele tradiţionale, gastronomia românească reflectă multiculturalitatea sa, în timp ce noul val culinar îşi face loc încetul cu încetul. Astfel, chefii câtorva restaurante din Bucureşti, Sibiu şi Braşov încearcă „să rafineze meniurile tradiţionale”. 

Într-una din puţinele ţări din Europa în care mai există păduri virgine, cu sate încă neatinse de urbanizare, în România, oamenii continuă să consume produse cultivate în propria grădină. În ciuda numeroaselor importuri, în ultimii ani se observă un interes tot mai mare pentru produsele proaspete, locale. 

Noua generaţie de chefi educaţi în străinătate încearcă să redefinească gastronomia românească, pe care o descriu drept o „experienţă”, prin noi tehnici, dar şi printr-un stil de viaţă complet nou. Aceştia şi-au întors atenţia asupra ingredinetelor produse chiar în ţară.

„Începem să ne pierdem identitatea, uităm să mâncăm preparate cu care am crescut”, a declarat chef Alexandru Petricean, potrivit CNN.

Ca Alex Petriceanu mai există şi alţi chefi care încearcă să promoveze, la nivel mondial, bucătăria românească.

Paul Oppenkamp, un chef olandez care a petrecut 12 ani plimbându-se şi lucrând în toate bucătăriile lumii, a deschis un restaurant în Bucureşti, unde, alături de soţia sa originară din România serveşte preparate moleculare, cu ingrediente de sezon. Meniul său, bazat pe produse de sezon, s-a făcut remacarcat datorită faptului că este servit în porţii mici, pe linguri de lemn.

Manifestul acestei noi generaţii de chefi este clar: „Nu te concentra doar pe a mânca, ci onorează mâncarea prin provenienţa sa”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Bărbatul care și-a transformat tatăl mort într-un chatbot. Cum a ajuns clonarea digitală a decedaților o...
Pro FM
Shania Twain, adevărul despre legătura specială cu Jon Bon Jovi. „Îmi încălzește inima”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor. Rezidenţii din şapte localităţi...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...