Companiile germane au oprit investițiile la Braşov. Investitorii caută urgent soluții

Data actualizării: Data publicării:
muncitor

E greu de găsit forţă calificată de muncă în zona Braşovului. Reprezentanţii companiilor germane din zonă spun că au oprit orice investiţie în extinderea capacităţilor de producţie, pentru că nu găsesc angajaţi potriviţi. Nici măcar pachetele cu beneficii pe lângă salariu şi deschiderea unei şcoli profesionale nu au putut rezolva criza specialiştilor.

Potrivit statisticilor, cel puţin o mie de angajaţi calificaţi sunt căutaţi, an de an, doar pentru companiile care activează, la Braşov, în industria constructoare de maşini.

"Această companie, de la marginea Braşovului, produce amortizoare şi elemente pentru acţionarea portbagajului de la maşină. Potrivit directorilor, între 500 şi 700 de euro sunt cheltuiţi pentru ca o singură persoană să ajungă de pe piaţa forţei de muncă la poarta fabricii"

Una din cauzele crizei este legată, spun reprezentanţii companiilor, de faptul că învăţământul tehnic - liceal sau universitar, este depăşit de nivelul tehnologic actual al producţiei şi de calificările cerute pe piaţa muncii.

Dorin Şaramet, membru Clubul Economic German: "Am avut absolvent de ASE Bucureşti, serios, o doamnă care terminase inclusiv masterul la ASE Bucureşti şi a venit şi n-a reuşit să-mi explice ce este TVA-ul"

Târgurile de locuri de muncă sau primele pentru găsirea unui angajat bun sunt doar câteva din măsurile cu care companiile încearcă, pe termen scurt, să îşi găsească şi păstreze angajaţi.

Cristian Popescu, membru Clubul Economic German: „E o întreagă listă, de la subvenţii la masă caldă, la cantină, la abonamente la săli de sport, la citit cărţi.”

Criza de personal calificat şi fluctuaţiile mari de pe piaţa forţei de muncă sunt atât de severe, încât investitorii germani, organizaţi la Braşov într-un club economic, caută urgent soluţii.

Dorin Şaramet, membru Clubul Economic German: „Toate marile firme au oprit, momentan, orice fel de investiţie în proiecte noi, fiindcă nu mai au cu cine să le facă.”

Werner Braun, preşedinte Clubul Economic German: „Pierdem investitori, pierdem posibilităţi de a ne extinde firmele care deja sunt aici, prin simplul fapt că efectiv nu găsim forţă de muncă calificată, în zonă.”

Clubul Economic German funcţionează la Braşov de zece ani şi a creat deja o şcoală profesională în care programa este concepută pornind de la meseriile cele mai căutate în zonă. În acest moment, Şcoala Profesională Kronstadt scoate anual la concurs 250 de locuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri