Copiii rămași ai nimănui. Tot mai mulți români vor să adopte doar bebeluși blonzi cu ochii albaștri

Data actualizării: Data publicării:
copil trist
În România sunt adoptați anual aproximativ 1.500 de copii, dar numărul celor care au nevoie de un cămin este de patru ori mai mare. Foto: Shutterstock

În România sunt adoptați anual aproximativ 1.500 de copii, dar numărul celor care au nevoie de un cămin este de patru ori mai mare. Procedura de adopție e complicată, mai ales pentru cei care au cerințe exagerate. Nu de puține ori pe fișele de adopție sunt cupluri care precizează că vor nou născuți, cu parul blond și cu ochi albaștri.

Ligia Pricopi, jurnalist Digi24: Asistenții sociali și psihologii de la direcțiile pentru Protecția Copilului, dar și reprezentanți ai ONG-urilor care colaborează cu Autoritatea Națională pentru adopții, fac eforturi foarte mari ca să îi convingă pe cei care doresc să adopte să renunțe la prejudecăți și la criteriile restrictive, în cele mai multe cazuri legate de vârsta și caracteristicile fizice ale copilului.

Mulți precizează că doresc bebeluși, nou născuți, blonzi și cu ochii albaștri. În aceste condiții, este posibil ca adopția să dureze foarte mult sau să nu aibă loc niciodată.

Un astfel de eveniment, de informare, a fost programat la Iași. Părinți care au adoptat deja au fost chemai să vorbească despre experiența lor, iar unii au precizat că au trecut prin această procedură de adopție în doar câteva săptămâni, pentru că nu au impus condiții exagerate.

Se fac progrese lente în acest sens, în țara noastră. În urmă cu zece ani, erau cu 30% mai mulți copii în sistemul de protecție. Acum sunt 42.000 în toată țara, în centre de plasament sau asistență maternală. 7.000 dintre aceștia sunt adoptabili, însă, în România au loc anual doar 1.500 de adopții.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri