Cum va influența vremea anormal de rece masa de Paște

Data publicării:
masa de paste

Anul acesta, românii vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru masa de Paște. Şi asta, în principal, din cauza iernii din luna martie. Legumele, fructele şi carnea de miel vor fi mai scumpe cu până la 10 la sută, spun producătorii.

Gerul neașteptat din ultimele zile a dat peste cap planurile fermierilor români. Primele roade vor fi culese mai târziu.

În această perioadă, situația din teren mă îndemna să spun încă o dată că vom avea întârzieri privind apariția unor trufandale pe piață, cum ar fi legumele când apar pe piață sunt puțin mai scumpe, ma refer la roșii, salată, ceapă verde, spanac, castraveții”, afirmă Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Gerul aduce și prețuri mai mari.

„Va conduce la o reducere a producțiilor iar fermierul trebuie să își recupereze cheltuiala de undeva și pe cale logică asta va însemna că prețurile la produsele agricole, agroalimentare vor crește în acest an cu siguranță”, spune Dorobanțu Tudor, secretar general al sindicatelor din Agricultura.

Producătorii estimează măriri de preț și pentru carnea de miel, cea mai consumată în perioada sărbătorilor pascale.

Prețul cărnii de miel va fi un pic mai ridicat datorită faptului că în general animalele ies pe perioada de februarie-martie, ieșeau pe teren, în momentul  de față datorită faptului că zapada este în strat destul de gros ele stau în saivane și trebuie să fie furajate ca să poată să aibă destul lapte pentru miei”, afirmă Camelia Limbășan, producător român.

Scumpirile se observă deja în piețe. Crescătorii de oi cer aproximativ 15 lei pe kilogramul de miel, aproape de două ori mai mult față de anul trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri