Detaliile neștiute ale crimei de la metrou. Agresoarea ar fi avut discernământ, iar psihiatrii o consideră „un caz demn de studiat”

Data actualizării: Data publicării:
criminala bun magdalena serban

Autoarea crimei de la metrou a avut discernământ şi şi-a planificat faptele cu sânge rece, spun experţii psihiatri, după ce au analizat imaginile de pe camerele de supraveghere de la metrou.Şi-a ales victime neatente, aflate aproape de marginea peronului. A atacat cu toată forţa, cu doar câteva clipe înainte că metroul să între în staţie: a vrut să fie sigură că victimele sale nu au nicio şansă.

Agresoarea s-a recunoscut în imagini, dar nu şi-a recunoscut şi faptele. A fost arestată, iar ulterior trimisă în spitalul Jilava. Dacă, după expertiză psihiatrică, medicii vor ajunge la concluzia că atacatoarea nu avea discernământ, în cel mult doi ani ea se va întoarce pe stradă.

Psihiatrii spun că tot comportamentul agresoarei de la metrou este unul demn de a fi studiat. Şi-a ales victimele, şi-a ales momentul, şi-a fabricat, pe loc, şi-un alibi.

Au fost câțiva, dar când a venit metroul s-au urcat cu ea în metrou. Aia că să se victimizeze, să nu o linşeze lumea, strigă: mi-a luat banii, mi-a luat banii şi arăta către fată. Lumea ce să creadă? Întrebau: Mă, tu i-ai luat banii? A bufnit-o plânsul, atunci a realizat ce s-a întâmplat. Nu a reacţionat nimeni, nu a băgat-o nimeni în seamă”, povestește tatăl victimei de la Costin Georgian.

Din punct de vedere medical, această acțiune a fost dusă la capăt cu conștiința, fără conștientă și cu înțelegere cât se poate de clară a urmărilor. Invocarea bolii psihice spune că în față unui anchetator, persoană va mima dezorganizarea psihică”, spune Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatru.

Tot drept luciditate trece şi corelarea atacurilor cu momentul în care trenul urmă să ajungă în staţie. Şi faptul că ambele atacuri au loc cât mai aproape de intrarea în staţie.

A existat un timp, o întârziere în momentul în care a țintit victima și a împins victima, apoi în momentul în acre victima a căutat să se replieze apare un al doilea gest prin care persoană este evident că știe ce face. Nu se sperie, nu caută în momentul respectiv vreun gest prin care să salveze persoana, după ce ar fi avut, să zicem, un impuls de moment”, afirmă Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatru.

La începutul lui octombrie, agresoarea a depus o plângere la o secţie de poliţie din Craiova. Şi-a acuzat fratele că ar fi violat-o pe când avea doar cinci ani. Poliţiştii au verificat plângerea, au clasat-o, dar nu şi-au pus întrebări despre starea psihică a reclamantei. În seara crimei, poliţiştii au prins-o la patru ore de la comiterea crimei. Avea scris cu un pix pe mână „ŞI-A LUAT BĂRBAT, AM CONFUNDAT”.

Psihiatrii din cadrul Spitalului penitenciar Jilava vor stabili dacă în momentul comiterii faptelor agresoarea avea sau nu discernământ.

Atunci practic nu mai poate fi trasă la răspundere pentru infracțiunea de omor calificată și va fi internată într-un centru specializat până la vindecare. Dacă nu ai unde să îl deţii, unde să îl tratezi, nu ai oameni care să gestioneze acea situaţie ce poţi face? Atunci sigur vine un document juridic, unul adminstrativ şi atunci o să o pună în libertate”, afirmă Dumitru Coarnă - preşedintele sindicatului poliţiştilor.

Nu există o lege a sănătății care să spună: medicul de familie este obligat să își vadă pacientul la nu știu cât timp. Dacă nu-l vede da alarmă. 2% din populația țării noastre are probleme psihice”, spune Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist.

Tânăra care a scăpat cu viaţă va avea nevoie de consiliere de specialitate pentru a putea trece cu bine peste traumă.

Avea o privire rece, urâtă. A fixat-o cu privirea când a coborât pe peron. S-a trezit împinsă puternic din spate”, afirmă tatăl victimei de la Costin Georgian. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri