Detectoarele care salvează vieți

Data actualizării: Data publicării:
pompierii

Detectoare de fum şi monoxid de carbon în fiecare locuinţă. Este recomandarea care trebuie să se transforma în lege, spun pompierii. În ultimul an 89 de oameni au murit asfixiaţi. Cei mai mulți dintre ei au murit în urma incendiilor izbucnite în timpul nopţii şi nedetectate la timp.

Imaginile cu persoane scoase de pompieri din locuințele lor ajung deseori la știri. De cele mai multe ori, oamenii se intoxică cu fum, după un incendiu pe care îl observă prea târziu.

Un senzor care detectează fumul i-ar fi putut avertiza. Poate fi instalat oriunde în casă şi costă până în 100 de lei.

„Ar trebui să avem peste tot acest tip de senzor in casă. Din pod până la parter. Simte fumul. Are o sirenuță mică care face o gălăgie infernală”, a explicat Constantin Stoica, directorul unei firme de siguranță.

În ultimul an în ţara noastră 89 de oameni au murit asfixiaţi. Alţi 129 s-au intoxicat cu fum.

„Prezenţa monoxidului de carbon sau a fumului generat de un început de incendiu, poate cauza anumite victime. Fumul toxic nedepistat la timp, produs atât ziua dar mai ales noaptea, când oamenii dorm poate să afecteze sănătatea”, a explicat Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al IGSU.

Peste jumătate din incendiile în care oamenii au căzut victime monoxidului de carbon au avut loc la ţară. Legea nu îi obligă pe oameni să îşi monteze în locuinţe astfel de aparate. Însă puţini îşi dau seama că detectoarele le pot salva viaţa.

În România, autorităţile se gandesc acum să schimbe legislaţia. Sistemele de prevenire sunt acum obligatorii doar în clădiri mai înalte de 30 de metri sau în centrele comerciale.

„Există o paletă largă de detectoare. De la detetcor de temperatură, de fum, butoane de incendiu, sirene”, a adăugat Constantin Stoica, directorul unei firme de siguranță. 

În ţări precum Germania, Franţa sau Norvegia senzorii de fum sunt obligatorii în orice apartament. În Statele Unite regula funcţionează încă din 1976. De atunci, numărul celor care au murit asfixiaţi în urma incendiilor a scăzut cu 46 la sută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri