Elveţia finanţează cu zece milioane de franci un proiect energetic în Arad

Data publicării:
energie eoliana turbine

Reprezentanţii Primăriei Arad au anunţat, joi, că investiţii însumând 12,2 milioane de franci elveţieni vor avea loc în sistemul de distribuţie a energiei termice şi în iluminatul public, iar pentru acest proiect a fost obţinută o finanţare de 10,3 milioane de franci elveţieni de la Guvernul Elveţiei, astfel încât contribuţia locală va fi de 15 la sută, scrie Mediafax.

Potrivit viceprimarului Bognar Levente, finanţarea a fost aprobată prin Programul de Cooperare Elveţia-România, proiectul din Arad având două componente. Prima componentă presupune modernizări în reţeaua de distribuţie şi transport a energiei termice, urmând ca punctul termic din cartierul Aradul Nou să fie tranformat radical, prin schimbarea totală a instalaţiilor.

Potrivit viceprimarului, acest punct trebuie modernizat pentru că se află la cea mai mare distanţă faţă de producătorul de energie termică – CET -, astfel că pierderile din reţea depăşesc 50 la sută, mai ales că o porţiune de câţiva kilometri a reţelei are conducte aeriene. ”În tot oraşul sunt necesare investiţii în reţeaua de termoficare, veche de 40 de ani, pentru că pierderile sunt, în medie, de peste 30 procente”, a declarat Bognar Levente.

Cea mai mare parte a sumei alocate proiectului, respectiv 8,5 milioane de franci, va fi pentru acest punct termic şi conductele de legătură.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri