Sari la conținut

EXPERIMENT Digi24. Produsele tradiţionale şi ecologice au un preţ dublu faţă de cele vândute în supermarket

Gustul atrage, dar preţul este prohibitiv. Un coş cu produse tradiţionale şi ecologice poate fi de două ori mai scump decât unul cumpărat din hipermarket. De exemplu, castraveţii costă de 4 ori mai mult, iar laptele - dublu.

Ingredientele sunt din grădină, îşi motivează producătorii preţurile. Un simplu borcan de zacuscă cu legume din fermă costa 15 lei, triplu faţă de magazin.

Nu sunt ieftine nici produsele din carne.

Cei din industria alimentară îşi apără produsele declarând că, în goana după mulţi clienţi, sunt şi comercianţi care fac rabat la calitate.

Piaţa produselor de profil înseamnă peste 4.400 de producători tradiţionali şi 15.000 de producători de alimente ecologice.

Coş cu produse tradiţionale şi bio:

Brânză (250 gr.) 6,4 lei

Castraveţi (bucată) 9,9 lei

Cârnaţi 35 lei

Ouă 13 lei

Lapte 7,3 lei

Zacuscă 15 lei

Ulei 16 lei

Total 102,6 lei

Coş cu alimente din supermarket

Brânză (250 gr.) 5,4 lei

Castraveţi (bucată) 1,9 lei

Cârnaţi 30 lei

Ouă 8 lei

Lapte 3,5

Zacuscă 6 lei

Ulei 5 lei

Total 59,8 lei