FOTO, VIDEO. Cum arată Icoana Naşterii Domnului din Catedrala Naţională, vizibilă integral, după îndepărtarea schelelor

Data actualizării: Data publicării:
Icoană din Catedrala Națională
Mozaicul monumental al Nașterii Domnului este vizibil integral în premieră, după îndepărtarea schelelor. Foto: Basilica.ro

Schelele din absida de sud a Catedralei Naţionale au fost demontate, dezvăluind pentru prima dată în ansamblu scena Naşterii Domnului, informează Agenţia Basilica a Patriarhiei Române, care prezintă imagini în premieră cu această icoană din lăcaşul de cult.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Realizată în mozaic din sticlă de Murano şi piatră naturală de echipa pictorului Daniel Codrescu, icoana, finalizată integral, are dimensiuni impresionante - 178 de metri pătraţi.

Compoziţia picturii urmează tipul bizantin de reprezentare a temei, având-o în centru, în faţa grotei, pe Maica Domnului, alături de Pruncul Hristos înfăşat şi pus în iesle.

Potrivit Basilica, sfârşitul de an se desfăşoară într-un mod dinamic pe şantierul Catedralei Naţionale, unde se lucrează amplu la avansarea lucrărilor de construcţie şi a celor de pictură, executate în interior.

Icoană din Catedrala Națională. Foto: Basilica.ro
Icoană din Catedrala Națională. Foto: Basilica.ro

În acest moment se desfăşoară lucrări de reverificare la corpul clădirii Catedralei Naţionale şi în ansamblul arhitectural.

Totodată, sunt în curs lucrări de pictură la Arcul Triumfal, preconizat a fi finalizat până la finalul anului.

Concomitent cu lucrările de la scena Naşterii Domnului, s-au aplicat pe pereţi icoanele specifice zonei Arcului Triumfal, în proporţie de aproximativ 80 - 90%, iar în prezent se lucrează la finalizarea acestui registru.

Lucrările de pictură continuă în plan descendent, în absida sudică, cu premontajele registrului aflat imediat sub scena Naşterii Domnului. Acest sector cuprinde o serie de şapte icoane care ilustrează cronologic scene din viaţa Mântuitorului: Întâlnirea Sfintei Fecioare Maria şi Sfintei Elisabeta, Recensământul lui Quirinius, Întâmpinarea Magilor, Visul lui Iosif, Fuga în Egipt, Uciderea pruncilor şi Întâmpinarea Domnului.

De asemenea, atelierul de pictură se concentrează pe finalizarea proiectului iconografic al turlei mari, care ar urma să înceapă anul viitor. Suprafaţa de pictură de aici are aproximativ 2.830 metri pătraţi. Se estimează că lucrările se vor întinde pe o perioadă de aproximativ un an.

Printre scenele iconografice reprezentative spaţiului turlei mari se află icoana Mântuitorului Pantocrator, registrele puterilor cereşti reprezentate de Tronuri, Heruvimi, Serafimi, Domnii, Stăpânii, Puteri, Începătorii, Arhangheli şi Îngeri. De asemenea, în acest spaţiu este prevăzută reprezentarea iconografică a registrului Sfinţilor Proroci, urmat de registrul Sfinţilor Apostolilor, al Liturghiei Îngereşti şi registrul Sfinţilor Cuvioşi, Ierarhi şi Apostoli.

Catedrala deţine cel mai mare iconostas ortodox din lume

Catedrala Naţională a fost sfinţită la 100 de ani de la Marea Unire şi are hramurile Înălţarea Domnului - Ziua Eroilor şi Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

Înaltă de 120 de metri, catedrala va fi dotată cu opt lifturi.

Clopotele catedralei au o greutate totală de 33 de tone şi se află la o înălţime de 60 de metri.

Catedrala Naţională are 28 de uşi de bronz cu reprezentări iconografice, acestea urmând a fi coordonate de un sistem computerizat care va comanda deschiderea automată în caz de alarmă. De asemenea, catedrala are un total de 392 de ferestre.

În Altar, în piciorul Sfintei Mese este aşezată o listă cu peste 350.000 de nume ale eroilor români cunoscuţi, dar şi fragmente din moaştele Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi ale Mucenicilor de la Niculiţel, potrivit Agerpres.

Catedrala deţine cel mai mare iconostas ortodox din lume, cu o lungime de 23,8 m şi o înălţime de 17,1 m, recordul fiind confirmat, în primăvara anului trecut, de Academia Recordurilor Mondiale (Academy of World Records), aminteşte Agenţia Basilica.

După ce lăcaşul va fi pictat integral, va deţine cea mai mare colecţie interioară de picturi în mozaic.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...