Guvernul a stabilit noi beneficii pentru pensionarii care au mai puţin de 900 de lei

Data publicării:
pensionari agerpres_7580528

Pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială de până la 900 de lei/lună vor beneficia, de la 1 iulie, de compensarea medicamentelor în proporţie de 90%, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri.

pensionari agerpres_7580528
FOTO: Agerpres

Până în prezent, beneficiau de această compensare pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 700 de lei; veniturile realizate numai din pensii reprezintă drepturi de asigurări sociale care se cuvin în temeiul contribuţiilor de asigurări sociale achitate către bugetul de asigurări sociale de stat, fiind calculate pe baza veniturilor realizate de persoana asigurată”, precizează Guvernul.

Guvernul a simplificat şi procedura de declarare a veniturilor, nemaifiind necesară declaraţia pe proprie răspundere a pensionarilor.

”În prezent, pentru a beneficia de această compensare, pensionarii cu venituri numai din pensii trebuie să prezinte medicului de familie talonul de pensie din care rezulta cuantumul pensiei, precum şi o declaraţie pe propria răspunedere cu privire la faptul că nu realizează alte venituri. S-a constatat însă că, deşi pensionarii declară că nu obţin alte venituri, în evidenţele ANAF aceştia figurează că realizează şi alte venituri, în general venituri mici. Astfel, au fost identificate situaţii în care declaraţiile pe propria răspundere au fost date de către beneficiari fără a avea cunoştinţă despre existenţa unor sume considerate venituri (dobanda bancară, venituri din dividende ca urmare a faptului că sunt posesorii unor certificate de acţiuni), transmite Guvernul.

Fondurile necesare pentru această măsură vor fi asigurate, în proporţie de 50%, din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate şi, respectiv de 40%, din venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii, prin transferuri din bugetul FNUASS. Din evidenţele CNAS, în prezent, există un număr de 1,8 milioane de persoane cu venituri numai din pensii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri