Guvernul reglementează parțial piața energiei. Ciucă anunță preț plafonat pentru industrie și cei care consumă mai mult de 255 kW

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Nicolae Ciucă. Foto:
Premierul Nicolae Ciucă. Foto: Facebook/ Guvernul României

Guvernul a adoptat în ședința de vineri ordonanța de urgență pentru stabilirea mecanismelor de achiziție a energiei, prin care vor fi reglementate prețurile pe care le vor plăti românii, dar și firmele. Prețurile pentru populație vor fi plafonate în funcție de consum, în trei trepte valorice, a anunțat premierul Nicolae Ciucă vineri dimineață, la începutul ședinței de guvern.

ACTUALIZARE Ordonanța de urgență a fost adoptată, a anunțat secretarul general al guvernului, Marian Neacșu la finalul ședinței de guvern.

Știrea inițială

„Vom menține prețul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 kW, 0,8 lei pentru cei care consumă între 100 și 255 kW. Vom menține prețul de 1 leu pentru IMM-uri și, noutatea care apare prin introducerea acestui mecanism şi, desigur, modificările care se vor face în Parlament la Ordonanţa 119, vom asigura un preț pentru marii consumatori de 1,3 lei. 

De asemenea, consumatorii casnici care consumă peste 255 kW vor beneficia de același preț de 1,3 lei, cu specificația că - diferit față de prevederile anterioare - cei care consumă peste 255 kW vor plăti primii 255 kW la valoare de 0,8 lei.

Ca atare, în acest moment, prin această ordonanță vom asigura cadrul achiziției de energie electrică pentru a putea să ne protejăm populația și să asigurăm competitivitatea produselor românești”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de guvern.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, tranzacţiile cu energie electrică vizate sunt aplicabile „producătorilor ale căror capacităţi de producere totalizează o putere instalată mai mare sau egală cu 10 MW, cu excepţia producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie, pentru tehnologiile şi puterea instalată prevăzute la art 3. alin (1) din Legea nr. 220/2008, pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, cu modificările şi completările ulterioare, a capacităţilor de producere a energiei electrice intrate în funcţiune după data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, precum şi producătorilor cu capacităţi de producere de energie electrică şi termică în cogenerare care livrează energie termică în SACET”.

Ordonanța de urgență pe care guvernul o va adopta vineri nu conține și plafoanele stabilite în Coaliție, aceste fiind deja incluse în ordonanța anterioară, care va fi completată săptămâna viitoare în Parlament astfel încât prețul maxim pe care îl vor plăti consumatorii casnici care nu se încadrează în 255 kWh, precum și marea industrie să fie de 1,3 lei/kWh. Plafoanele anterioare rămân neschimbate, adică 0,68 și 0,80 lei/kWh pentru cei care consumă cel mult 100, respectiv 255 de kWh.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri