Jobul cu salariu de 6.000 de euro. Ce trebuie să știe cei care doresc să devină piloți

Data actualizării: Data publicării:
pilot avion

Zeci de tineri au învăţat ce trebuie să facă pentru a pilota un avion, şi au aflat și cât costă să obţii licenţa de pilot. Într-un simualtor de zbor, care îţi lăsa impresia că eşti la manşa unui avion adevărat, tinerii au aterizat şi decolat de pe diferite aeroporturi din lume. România mai are nevoie de 300 de piloţi, aşa că sunt şanse mari ca mulţi dintre cei care vor urma cursurile să-şi găsească şi un loc de muncă. Salariul unui copilot porneşte de la 3.000 de euro şi se dublează în cazul comandanţilor.

Vlad are 18 ani şi este unul dintre tinerii veniţi la workshopul organizat de o şcoală de aviaţie din Capitală. El s-a urcat la manşa unui Boeing 737 din aeroportul Salzburg, pe scaunul copilotului, şi a aterizat singur avionul pe pista aeroportului din Innsbruck. Totul s-a întâmplat într-un simulator de zbor, sub supravegherea unui pilot instructor.

„A fost o experienţă uimitoare şi pe viitor chiar aş dori să încerc această meserie. Aştept pe viitor să mă fac pilot la Tarom”, spune Vlad, cursant.

În cadrul atelierului, tinerii au învăţat şi teorie din domeniul aviaţiei. Li s-a explicat că pentru a fi pilot este necesar să ai cunoştinţe de matematică şi fizică.

Cunoştinţele tehnice nu par să îi sperie pe cei mici, astfel că se gândesc la această meserie deşi abia au intrat în liceu.

Este un job foarte frumos. Şi cu o experienţă unică. Am 16 ani. Este un vis de când am fost copil mic”, mărturisește Robert, cursant.

Iniţial cursul durează 2 ani, costă aproximativ 50.000 de euro şi devii pilot dar nespecializat pe un anumit model de aeronavă pasageri. Ca să te angajezi ca pilot într-o companie aeriană îţi trebuie un minimum de 300 de ore, specializare pe tipul de aeronavă pe care o au ei în flotă”, afirmă Alexandru Geică, pilot instructor pe Boeing 73.

Cursurile la şcoala de aviaţie, plus costurile cu specializarea pe un anumit tip de aeronavă ridică costurile la 80.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri