Legea care i-ar putea scăpa de datorii pe românii executați silit nu se va aplica și în cazul celor care au deja credite

Data publicării:
banca credite ghiseu finante sursa foto digi24

Proiectul de lege, care preia prevederile dintr-o directivă europeană, este acum pe masa bancherilor. Acesta nu dă însă speranţe celor care au deja probleme cu plata ratelor.

Legea nu se aplică retroactiv. Doar cei care vor lua credite. O să avem discuţii şi în Parlament şi o să vedem dacă se aplică şi celorlalţi, dar directiva UE sau acest proiect de lege - doar din martie 2016”, a declarat Marius Dunca, președintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.

În lipsa unor soluţii, clienţii cu credite în franci elvețieni se descurcă cum pot.

Soluţia nu există încă. Se aşteaptă. Voi plăti la limită, voi încerca să obțin o amânare, o să plătesc cum fac niște cunoștințe de-ale mele: plătesc în a treia lună ca să nu fie executați”, spune Catălin Marian, clientul unei bănci.

„Ce se întâmplă acum e o problemă de politică monetară şi politica monetară nu o poate face Ionescu, Georgescu, ci Guvernul”, spune un alt client, Iordan Bragău.

Pentru românii care au deja datorii la bancă pe care nu le mai pot achita, o soluție ar fi falimentul personal. Dar și acesta este doar un proiect aflat în dezbatere în Parlament, asupra căruia nu s-a ajuns la un consens. Potrivit executorilor judecătorești, aproximativ 25.000 de români ar apela la legea falimentului personal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri