Marcel Vela a cerut Jandarmeriei să retragă toate propunerile făcute la legea privind manifestările publice

Data actualizării: Data publicării:
MInistrul de Interne Marcel Vela
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a cerut Jandarmeriei să retragă toate propunerile făcute la legea privind manifestările publice. Vela a spus că respectivele propuneri nu sunt asumate nici de MAI şi nici de Guvern și că Jandarmeria nu are niciun fel de atribuții în inițierea proiectelor de legi, informează Agerpres.

„Aceste propuneri nu sunt asumate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne şi nici la nivelul Guvernului României. Jandarmeria Română nu are atribuţii de a iniţia proiecte de legi, documentul expus nu este un document al MAI”, a spus Vela.

Ministrul de Interne a spus că va milita în continuare pentru dreptul la exprimare şi libera opinie o oricărui cetăţean.

„Este un document de lucru, iniţiat de parlamentari, cu unele propuneri tehnice pe care Jandarmeria le-a adus în atenţie atunci când s-a pus în dezbaterea participanţilor în cadrul unei întâlniri informale. Am dispus Jandarmeriei Române să retragă toate punctele de vedere avansate la aceste discuţii informale”, a declarat Marcel Vela.

Jandarmeria a întocmit un document denumit „Lege privind manifestările publice”, care aduce o serie de prevederi controversate în domeniul organizării de proteste publice. Printre prevederi, se numără interdicția manifestanților de a perturba activitatea instituțiilor publice sau aceea de a scanda lozinci jignitoare ori vulgare, inclusiv pe rețelele sociale. Protestatarii riscă amenzi de 5.000 de lei.

Cum a explicat șeful Jandarmeriei propunerile controversate: Nu putem să exagerăm în exercitarea unui drept

De asemenea, dacă ar fi aprobat în această formă, manifestanții nu ar mai avea voie să-și acopere figurile cu măști sau eșarfe.

Una dintre propuneri vizează interzicerea manifestărilor publice prin care se urmăreşte „defăimarea ţării şi a naţiunii, afectarea caracterului naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil al statului român, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri”.

Șeful Jandarmeriei spune că propunerile instituției pe care o conduce sunt în sensul unui echilibru, care trebuie să prevaleze. Nu putem să exagerăm în exercitarea unui drept, a arătat Bogdan Enescu.

Propunerile Jandarmeriei nu sunt însă asumate nici de MAI, nici de Guvern, a declarat secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu.

Secretarul de stat a declarat că a vorbit cu șeful Jandarmeriei despre rezultatele dezbaterii pe care a avut-o și i-a transmis instituțional un punct de vedere „pe care dumnealui cred că l-a înțeles”, a spus Bogdan Despescu pentru Digi24.

Editor web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Jennifer Lopez si Ben Affleck sunt la un pas de divort. Un apropiat al cuplului Bennifer a rupt tacerea: “S-a...