Mii de femei, victime ale violenței conjugale. Multe dintre ele nu știu că pot primi ajutor

Data publicării:
violenta conjugala

Chinul prin care a trecut Andreea a început imediat după căsătorie. Îndura în fiecare zi lovituri şi vorbe dure, dar a rămas acasă de teamă şi de dragul copilului. A urmat un divorţ, dar chiar şi după asta a locuit în aceeaşi casă cu bărbatul care o maltratase ani în şir. În cele din urmă şi-a făcut curaj şi a plecat.

Am tot fost urmărită, hărțuită, sechestrată, în tot timpul asta. Din 2009, de când m-am hotărât sa plec definitiv de acasă, până în 2013, acum. Mi-am schimbat vreo 3-4 servicii, 3-4 case... de fiecare dată mă găsea”, povestește Andreea.

Eram lovită cu o cruzime maximă. Eram sechestrată și ținută în casă până îmi treceau vânătăile”, povestește o altă femeie.

Cele două victime sunt acum în Centrul ADRA, deschis tocmai pentru a oferi ajutor femeilor abuzate. În Bucureşti există două astfel de centre specializate: unul cu 20 de locuri, al doilea cu 50 de locuri. Primul este ocupat în totalitate, iar al doilea în proporție de 40%. În astfel de locuri, femeile pot sta două luni şi primesc adăpost, hrană şi asistenţă pentru a putea începe o nouă viaţă.

Ajung în situația în care nu știu care este ieșirea, nu știu sau nu cunosc că există servicii specializate gratuite”, spune Alina Mohorea, psihologul Centrului ADRA România.

„Lumea a aflat din ce în ce mai mult, femeile in general, că au drepturi, că pot apela la ONG-uri, că poliția este de partea lor și, atunci, probabil au prins curaj și au început să spună despre problema lor”, spune Mihaela Mangu, președintele Asociației ANAIS, o organizație care ajută victimele violenței domestice.

Femeile pot depune o plângere penală, iar agresorul este obligat să părăsească domiciliul comun şi să păstreze o distanţă de 300 de metri faţă de persoana vătămată.

Anual, în Bucureşti, sunt circa 900 de sesizări privind fapte de violenţă în familie. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri