Exclusiv Ministrul Familiei vrea să schimbe legea după tragedia din Galați, unde o fetiță a fost ucisă de mamă: „Instituțiile pot face mai mult”

Data actualizării: Data publicării:
natalia intotero la palatul victoria
Ministrul a explicat că „este nevoie de empatie din partea celor care lucrează în astfel de instituții”. FOTO: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a declarat vineri seară, la emisiunea LIVE, de la Digi24, prezentată de Alexandru Rotaru și Robert Kiss, referitor la cazul fetiței care a fost ucisă de mama ei în Galați, că vrea să modifice hotărârea de Guvern 679 din 2003, care prevede condițiile de obținere a atestatului maternal profesionist. Ea a mai adăugat că a fost trimis și Corpul de Control la DGASPC Galați. 

„Pentru victime există și numărul de urgență al copilului - 119 și aș vrea să vă spun că în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie anul trecut au fost primite la DGASPC-urile din țară peste 20.500 de sesizări, de suspiciuni, abuz, neglijare sau exploatare, aspecte care au fost produse asupra copiilor. Dintre acestea, în urma verificărilor au fost confirmate 13.340 de cazuri, din care 11.421 s-au înregistrat în familie”, a explicat Natalia Intotero.

Ministrul a explicat că „este nevoie de empatie din partea celor care lucrează în astfel de instituții”

Întrebată de ce nu pot face instituțiile mai mult în astfel de cazuri, ministrul Familiei a explicat că „nu crede că instituțiile nu pot face mai mult” și că „este nevoie de empatie din partea celor care lucrează în astfel de instituții, ca în orice alt domeniu de activitate”.

„Nu există nu se poate. Când e nevoie, cadrul legislativ trebuie modificat, cum avem de gând să modificăm hotărârea de Guvern 679 din 2003, care prevede condițiile de obținere a atestatului maternal profesionist”, a mai spus ea.

De asemenea, a explicat că aceste instituții se află în subordinea Ministerului Familiei din punctul de vedere al coordonării metodologice, dar din punctul de vedere al destiturii acestor persoane din DGASPC-uri, atribuțiile sunt la președinții consiliilor județene, pentru că instituțiile se află în subordinea acestora. Intotero a mai explicat că Ministerul se află în colaborare permanentă cu aceste instituții.

Intotero spune că a fost trimis Corpul de Control la DGASPC Galați

„Având în vedere și acest caz din Galați, am dispus trimiterea Corpului de Control de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului. Acest caz a fost reclamat în martie 2023 de către angajații unei grădinițe cu privire la faptul că unul dintre cei trei minori care frecventa cursurile la grădiniță a avut suspiciuni de abuz, violență psihică. La vremea respectivă s-au sesizat poliția și DGASPC și au monitorizat acest caz. Rudele mamei și-au asumat responsabilitatea îngrijirii și supravegherii minorilor”, a mai spus ministrul.

Întrebată cum sunt ceilalți doi copii, care au fost martori la tragedie, Intotero a explicat că, în prezent, cele două fetițe au fost preluate de sistemul de protecție specială în familia unui asistent maternal, adăugând că s-au făcut verificări și au fost constatate urme de violență asupra lor. Totodată, cele două fetițe sunt monitorizate și au fost incluse într-un program de consiliere pentru depășirea traumei suferite.

„Nu este o situație ușoară pentru ele. Nu mi-aș dori să mai auzim de astfel de situații. Educația este foarte importantă”, a conchis ministrul Familiei, Natalia Intotero, la Digi24.

O femeie din Galați  și-a ucis în chinuri fetița de nouă ani și le-a bătut și pe celelalte două fiice ale ei.

Cele două surori ale fetiţei de nouă ani care a murit în urma bătăilor primite de la mamă prezintă şi ele urme de violenţă pe corp, după cum a constatat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi, care a anunţat Poliţia, în vederea efectuării unei expertize medico-legale şi în cazul lor.

Femeia a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, potrivit deciziei luate joi de judecătorii Tribunalului Galaţi.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri