Număr-record de muncitori străini în România: Care sunt țările din care vin cei mai mulți străini să lucreze

Data actualizării: Data publicării:
muncitor strain
Număr-record de muncitori străini în România: Care sunt țările din care vin cei mai mulți străini să lucreze

Explozia numărului de imigranți din țara noastră a făcut ca populația României să crească în ultimii ani. Sri Lanka și India sunt doar două dintre țările din care vin străinii să muncească în țara noastră.

Len are 23 de ani, este din Sri Lanka și, de 10 luni, este curier la o firmă de livrat mâncare de la noi din țară. Își pune rucsacul și cutreieră Bucureștiul de dimineață până seara. Spune că România a devenit noua lui casă, cu toate că între livrări îi mai fuge gândul la familia din Sri Lanka.

Len - livrator: România este foarte frumoasă, îmi place cultura de aici. Plănuiesc să stau încă 2 ani. Cred că o să îmi aduc familia în vacanță în România.

Len este doar unul dintre cei zeci de mii de străini care au venit în țara noastră în ultimii doi ani. Odată cu ei a crescut și populația României.

Teodora Chiuș - jurnalist Digi24: Anul trecut, numărul străinilor care au intrat la noi în țară a fost mai mare decât numărul românilor care au plecat. În anul 2022, diferența a fost de peste 58.000 de persoane față de acum doi ani, așadar fenomenul de imigrare este motivul principal al creșterii populației României, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Românii s-au obișnuit deja cu prezența imigranților.

-Daaaa, mulți din Sri Lanka... Nu doar la curierat, și în mall-uri, magazine...

-Da, am observat cât mai mulți... Patiserii, cofetării, Horeca...

-De câte ori am comandat, doar străini, în special indieni.

Străinii sunt ca o gură de aer pentru firmele de curierat din România.

Melania Pop - reprezentant agenție de recrutare: Da, din 2018 când cererea de personal a crescut și salariul a scăzut de la mediu pe economie la minim pe economie, cererea de personal a crescut de la 10.000 acum la 100.000 de muncitori, contingentul oferit de cei de la imigrări... cererea este mare și nevoia este și mai mare. Din cei 10.000 de muncitori pe care noi i-am adus pe teritoriul țării noastre în ultimii 10 ani, majoritatea sunt nepalezi, după Sri Lanka și India, Pakistan, Bangladesh, Turcia...

România se confruntă cu un deficit de muncitori, iar soluția aducerii forței de muncă din Asia este o soluție la care apelează tot mai multe firme.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri