O nouă formă de recompensare a angajaților din administrație

Data publicării:
guvern

Corpul de control al premierului a desfășurat o acțiune de control la Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) și la centrele regionale de formare continuă pentru administrația publică locală, în urma căreia se constată că, în mai multe situații, programele de formare profesională constituie o modalitate de recompensare a funcționarilor publici de către șefii lor.

guvern

 

"În perioada ianuarie 2011 - septembrie 2016, la nivelul ANFP și al centrelor regionale de formare continuă pentru administrația publică locală s-au desfășurat 2.876 programe de formare profesională/perfecționare, în valoare totală de 34.362.744 lei, organizate pentru 45.943 cursanți, marea majoritate a acestora provenind din cadrul instituțiilor publice. Programele de formare profesională/perfecționare au fost realizate de către partenerii ANFP sau ai centrelor regionale, care au fost selectați cvasi-exclusiv (cu trei excepții) din rândul unor societăți comerciale sau organizații neguvernamentale", se precizează într-un comunicat al Guvernului.

Printre problemele constatate în urma controlului se numără faptul că au fost identificați parteneri de formare care dețin o poziție dominantă în ceea ce privește furnizarea programelor de formare profesională sau perfecționare, deși nu au furnizat astfel de programe decât pe o perioadă scurtă de timp.

Din analiza tarifelor practicate de formatori, s-a constatat similitudinea acestora, situație favorizată chiar de către reglementările emise de către ANFP, ceea ce poate reprezenta o încălcarea prevederilor Legii concurenței.

Totodată, s-a constatat că "unele ordine elaborate la nivelul președintelui ANFP au suferit o serie de modificări, care au avut ca efect o mai mare permisivitate în ceea ce privește îndeplinirea unor condiții de către partenerii de formare sau monitorizarea activității de formare".

"În același context se înscrie și modificarea modului de calcul al sumelor virate la bugetul statului, prin ordine ale președintelui ANFP. Această modificare s-a soldat cu diminuarea atât a valorii reale a sumelor virate la bugetul de stat, începând cu anul 2014 (333.919,80 lei în anul 2011, 368.250,32 lei - în anul 2012, 425.831,90 lei - în anul 2013, 301.490,80 lei - în anul 2014 și 281.291,50 lei în anul 2015), cât și a ponderii acestora, raportat la totalul contravalorii programelor de formare profesională/perfecționare (2011 - 7,9%; 2012 - 6,2%; 2013 - 5,8%; 2014 - 5,3%; 2015 - 5,0%)", mai arată sursa citată.

Potrivit Guvernului, în urma controlului "au fost reținute o serie de aspecte care pot conduce la concluzia că programele de formare profesională/perfecționare constituie, în multe situații, o modalitate de recompensare, de către șefii instituțiilor publice, a funcționarilor publici".

"Cheltuielile estimate ale serviciile hoteliere de care au beneficiat participanții la programele de formare profesională/ perfecționare s-au ridicat, în perioada analizată, la 55.579.534 lei (comparativ, contravaloarea programelor a fost de 34.362.744 lei), cu mențiunea că aceste cheltuieli sunt suportate, în cvasitotalitatea situațiilor, de bugetele instituțiilor și autorităților publice din care provin cursanții. Totodată, este de precizat că acestor cheltuieli li se adaugă și cele ocazionate de transportul la și de la locațiile de desfășurare a programelor, care se decontează de către instituțiile/autoritățile publice prin aplicarea dispozițiilor H.G. nr. 1860/2006, cu modificările ulterioare; cazarea este asigurată în locații aflate în stațiuni turistice și în perioada vacanțelor", precizează Executivul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri