O regulă nerespectată de majoritatea părinților

Data actualizării: Data publicării:
Refugees Fleeing ISIS Offensive Pour Into Kurdistan
Foto: Getty Images

Siguranţa copiilor din maşină e, din păcate, opţională pentru o treime din şoferii din România. Îi recunoşti imediat în trafic: sunt părinţii care îşi ţin copiii în braţe pe scaunul din dreapta sau îi lasă singuri să zburde pe bancheta din spate. Nici vorbă de scaune speciale, deşi riscul la care-şi expun copiii e uriaş. Cei mai mulţi dintre ei habar n-au că există o lege care reglementează transportul copiilor cu maşina. Cei care nu o respectă riscă amenzi de ordinul sutelor de lei.

Copiii sub 1,35 metri înălţime pot merge cu maşina doar în scaune auto speciale. Deşi acest lucru e prevăzut cât se poate de clar în Codul Rutier, legea pare facultativă pentru unii părinţi. Explicațiile?

„Nu a mai vrut să stea asta mică în el, din cauza asta”.

Reporter: Vreau să vă întreb dacă dvs. folosiţi scaunul pentru...

- Nu!

- De ce?

- Nu îl am acuma.

- Nu vă e frică că s-ar putea întâmpla un accident şi impactul...?

- Îi pun centura.

Un studiu realizat de o cercetătoare de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) arată că această atitudine e întâlnită frecvent în rândul conducătorilor auto de la noi.

Studiul arată că nu toţi copiii sunt protejaţi ca pasageri atunci când se află în maşină. O treime dintre şoferii observaţi nu foloseau scaunul auto pentru cei mici. Explicaţia acestora este una simplă: şi dacă sunt ţinuţi în braţe, copiii s-ar afla în siguranţă.

Iau interviuri părinţilor care utilizează şi celor care nu utilizează, să văd exact care sunt motivele, atitudinile, barierele întâmpinate. În funcţie de ce rezultate am, aş vrea să construiesc o intervenţie bazată pe dovezi, să putem face alte propuneri de modificare legislativă”, a explicat pentru Digi24 Diana Rus, cercetător în Departamentul de Sănătate de la UBB.

Testele arată că gâtul şi coloana unui copil care nu este fixat într-un scaun special pot fi grav afectate, în cazul unui impact produs la viteza de 50 de kilometri la oră.

Folosirea acestor sisteme de siguranţă este foarte importantă, deoarece studiile relevă faptul că în 98% dintre cazurile în care aceste sisteme au fost folosite, pasagerii au suferit răni mult mai uşoare sau au scăpat cu viaţă”, arată Sorin Precup, purtător de cuvânt al Poliției Rutiere.

Sunt și părinți care au înțeles de ce e nevoie de un scaun special.

E mult mai mare siguranţa decât în braţe, decât în orice alt scaun, pentru că este ţinut fix, vedeţi că are şi pernuţele aici”, explică Mălina Ștefan, mama unui copilaș.

Un astfel de scaun special costă în jur de 1.200 de lei, dar sunt şi variante mai ieftine, chiar şi de şase ori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri