Fanatismul religios. Patriarhia îi răspunde lui Iohannis

Data actualizării: Data publicării:
DSC_4280-1

Patriarhia Română a reacţionat, joi, la declaraţia lui Klaus Iohannis privind „fanatismul religios”. Patriarhia susţine că demersul Coaliţiei pentru Familie nu reprezintă „o solicitare ultimativă” şi nu poate fi considerat o „cale a fanatismului religios”.

DSC_4280-1

„Reacţia domnului preşedinte Iohannis este un răspuns la «o solicitare ultimativă» a pastorului baptist Iuga Viorel privind atitudinea preşedintelui faţă de familia creştină. Probabil acest demers a fost catalogat ca «solicitare ultimativă»”, arată Patriarhia Română.

Reprezentanţii Patriarhiei mai susţin că demersul Coaliţiei pentru Familie, în urma căruia trei milioane de cetăţeni români au solicitat modificarea Constituţiei referitor la definirea familiei nu poate fi considerat  o „cale a fanatismului religios”, sau o dovadă de intoleranţă.

„Propunerea de amendare a Constituţiei nu reprezintă «o solicitare ultimativă», ci o chemare firească la exprimarea democratică a voinţei cetăţenilor cu privire la una dintre valorile fundamentale ale societăţii, familia. Solicitarea are ca scop principal protejarea familiei, a părinţilor şi a copiilor, şi nu condamnarea altor persoane”, susţine Patriarhia, potrivit News.ro.

În plus, definirea mai clară a naturii familiei ar fi justificată, în opinia reprezentanţilor Patriarhiei, nu doar de raţiuni ale moralei creştine, ci şi de „realitatea prăbuşirii demografice atât în România, cât şi în celelalte ţări europene”.

În finalul mesajului, Patriarhia precizează că îşi exprimă speranţa că demersul Coaliţiei pentru Familie va fi înţeles corect de către toate autorităţile statului român şi că i se va da curs conform Constituţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, întrebat ce părere are despre demersul modificării Constituţiei în sensul definirii căsătoriei ca fiind exclusiv între o femeie şi un bărbat, că el este adeptul toleranţei şi consideră ca fiind „greşită” calea „fanatismului religios” şi a solicitărilor ultimative.

Iohannis a fost întrebat ce părere are despre iniţiativa celor trei milioane de români care au semnat pentru modificarea Constituţiei şi precizarea clară că o căsătorie este o uniune între o femeie şi un bărbat, şeful statului afirmând că nu este încă rândul său să se exprime.

Preşedintele a spus însă că, în acest context, el vrea să reitereze că societatea trebuie să revină la toleranţă şi „acceptarea celuilalt”.

„Acceptarea celuilalt cu bune şi rele. Nu suntem toţi la fel. Nu toate grupurile etnice şi toate grupurile religioase sunt la fel. Este greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele şi nu le sprijin”, a spus Iohannis.

Şeful statului a subliniat că el este „adeptul toleranţei”, încrederii şi deschiderii spre celălalt.

3 milioane de semnături

Reprezentanţii Asociaţiei Neamunit şi Coaliţia pentru Familie au solicitat în septembrie Parlamentului să urgenteze procedurile parlamentare pentru revizuirea Constituţiei privind introducerea precizării că familia se întemeiază între un bărbat şi o femeie, iar referendumul să fie organizat simultan cu alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Curtea Constituţională a avizat pozitiv, pe 20 iulie, iniţiativa de modificare a Constituţiei astfel încât să se stipuleze explicit că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie, nu pe cea între soţi.

Preşedintele CCR Valer Dorneanu a precizat că avizul oferit de Curte a fost dat strict în privinţa îndeplinirii condiţiilor de depunere a unei iniţiative de revizuire, adică a numărului suficient de semnături, în condiţiile legii, precum şi în privinţa respectării limitelor revizuirii cu privire la drepturile fundamentale ale cetăţenilor, care nu pot fi suprimate.

Dorneanu a explicat că CCR a decis astfel să permită ca această iniţiativă să fie discutată de către Parlament, nefiind probleme de formă ale propunerii şi nici de suprimare a vreunui drept deja consacrat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri