Patriarhul Daniel intervine în scandalul ÎPS Teodosie - Vasile Bănescu: „Trebuie oprit, produce tulburare”. Cum va fi tranșată situația

Data actualizării: Data publicării:
daniel teodosie banescu
Patriarhul Daniel (stânga), ÎPS Teodosie (centru) și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu (dreapta). Sursa foto colaj: Profimedia Images/ Inquam Photos/ captură video Digi24

Prima reacție a Patriarhului Daniel în scandalul de la vârful Bisericii Ortodoxe. Șeful Bisericii Ortodoxe i-a trimis o scrisoare Arhiepiscopului Teodosie. Patriarhul i-a reproșat că „Produce tulburare în Biserică”. Șeful Bisericii a decis să se implice direct în disputa dintre arhiepiscopul Tomisului şi purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române după un schimb de replici extrem de acid între cei doi. Situația ar urma să fie tranșată la următorul Sinod din data de 5 iunie.

Pentru prima dată de când celebrarea Paștelui la aceeași dată a devenit mărul discordiei între mai marii Bisericii Ortdoxe Române, Patriarhul Daniel se implică direct. I-a trimis o scrisoare Patriarhului de Constanța. 

„Trebuie oprită polemica în relația cu Domnul Bănescu, deoarece produce tulburare. Problema distincției dintre poziția oficială a Bisericii și opiniile individuale ale ierarhilor, clericilor și mirenilor va fi discutată la următoarea ședință a Sfântului Sinod”, este mesajul trimis. 

Ideea celebrării Paștelui odată cu credincioșii catolici a generat patimi în loc de dezbateri. 

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului (10.04.2023): „Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Au alţii? N-au. Toţi se adună la lumina ortodocşilor şi strigă adevărata lumină a ortodocşilor. Nu vreau să judec, că nu-i treaba mea, doar îi compătimesc”. 

Cea mai aprinsă polemică s-a iscat între Arhiepiscopul Tomisului și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. Dialogul de la distanță dintre cei doi a continuat și în Săptămâna Luminată și a culminat cu un atac fără precedent lansat de Arhiepiscopul Teodosie. 

ÎPS Teodosie - Arhiepiscopul Tomisului: „Cred că este un accident în viața lui, în mintea lui. Are a doua soție care a fost categoric împotriva religiei și atunci ce să aștepți dintr-o atmosferă de familie foarte controversată? Dumnezeu să îi ajute. Ne rugăm pentru el.” 

Vasile Bănescu a reacționat printr-un mesaj, în care vorbește despre „minciună cruntă” și un atac alimentat de „ură și furie”, care „dezonorează pe oricine”. 

Când acest oricine e însă un reprezentant oficial al Bisericii, care a polarizat major comunitatea eclezială, sfidând în formă continuată Patriarhia Română, legea, binele comun și interesul național, persoană asociată azi cu simpatia declarată pentru un dictator declarat criminal de război și în timp cu alte lucruri tenebroase care compromit grav inclusiv instituția pe care o reprezintă, într-un asemenea nesfârșit de trist și scandalos caz, situația devine una care l-ar putea invita sau chiar constrânge la scuze publice și pocăință”, a reacționat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei pe pagina sa de Facebook. 

Primul reprezentant al Bisericii care a declarat public că celebrarea Paștelui Ortodox, odată cu cel Catolic ar fi o idee buna a fost Andrei Andreicuț - Mitropolitul de Cluj. La începutul lunii aprilie, acesta preciza că: „Ar fi minunat dacă s-ar reuși acest lucru și s-ar trece pe stil nou și cu sărbătorile pascale, pentru că celelalte sărbători cu dată fixă, cum este Crăciunul, le ținem pe stil nou, doar cele legate de Paști le ținem pe stil vechi.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri