Pensia privată: mai mică şi mai riscantă

Data publicării:
160817_ilustratie_bani_11_INQUAM_Octav_Ganea

Autorităţile spun că pentru a reduce efectul scăderii pensiei private, administratorii fondurilor ar trebui să facă investiţii mai riscante. Adică, banii populaţiei administraţi prin Pilonul II să fie plasaţi în proporţie mai mare în acţiuni pe bursă şi într-un procent mai mic în titluri de stat.

Vicepreşedintele ASF recunoaşte că măsura de reducere a contribuţiilor la pensiile private de la 5,1 la 3,7% a fost luată de Guvern pentru salvarea sistemului public de pensii. Decizia ar fi însă una provizorie.

Mircea Ursache, vicepreşedinte ASF: „Cât timp tu ai un deficit la pilonul 1, nu se întâmplă absolut nimic dacă raţionalizezi printr-un transfer care nu este deloc mare, de 1 şi ceva la sută, pentru o perioadă determinată de timp. Este de aşteptat ca acest procent de 5,1 să revină în 2-3 ani”.

Alexandra Smedoiu, director de consultanţă: „Această decizie de a diminua contribuţiile nu poate decât să fie în detrimentul viitorilor pensionari. Valoarea pensiei, valoarea contribuţiei va scădea cu 20 la sută.”

Pentru ca pierderile să nu fie foarte mari pentru oameni, specialiştii spun că o soluţie ar fi creşterea randamentului peste 10% cât este acum. Pentru asta ar trebui ca sumele de bani investite in plasamentele riscante, cum ar fi acţiunile pe bursă, să se majoreze dde la 5 la 15%. În acest moment, 95% din fondurile administrate sunt investite în plasamente sigure, cum sunt titlurile de stat.

Mircea Ursache, vicepreşedinte ASF: „Să dai voie fondurilor private să investească mai mult în acţiuni, deci să aibă un randament mai mare care va compensa această diferenţă de contribuţie”.

Alexandra Smedoiu, director de consultanţă: „Oamenii trebuie să fie conştienţi de acest lucru, să înţeleagă că venitul lor din pensie este din ce în ce mai nesigur, şi trebuie să economisească”.

Pentru ca fondurile de pensii să aibă randamente bune, mai trebuie îndeplinită o condiţie, spun avocaţii: politicienii şi guvernantii să fie amendaţi pentru declaraţiile împotriva companiilor private.

Cristian Duţescu, avocat: „Ar trebui să fie sancţionată declaraţiile care ar putea să aibă un impact asupra pieţelor financiare.”

În vară, după declaraţiile ministrului de Finanţe Ionuţ Mişa, potrivit căruia pilonul II ar trebui desfiinţat, Bursa a pierdut 4% din valoare.

FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri