Piedone și-ar putea relua mandatul de primar al Sectorului 5. Greblă: Acest lucru poate fi făcut foarte repede

Data actualizării: Data publicării:
cristian popescu piedone
Cristian Popescu Piedone şi-a reluat mandatul de primar. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE 15:15 Prefectura Capitalei a transmis că atunci când decizia instanței va ajunge la Prefect, acesta va emite ordinul de repunere în funcție a lui Cristian Popescu Piedone ca primar al Sectorului 5.

Vezi și VIDEO Piedone, ieșit din închisoare: Nu cer despăgubiri statului, duc mandatul până la capăt. Piedone n-o muritu, doar puțin s-o odihnitu

„Referitor la decizia luată astăzi de Înalta Curte de Casație și Justiție, în ce îl privește pe domnul Cristian Popescu Piedone, prin care a fost desființată condamnarea de la Curtea de Apel București, aceasta înseamnă, mai exact, că domnul Piedone are dreptul să își reia mandatul, fără nicio restricție legală. 

Condamnarea, respectiv temeiul încetării mandatului de primar al domniei sale, de la acel moment, a fost desființată, iar toate efectele condamnării sunt desființate retroactiv. 

Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă, executorie și opozabilă tuturor, nici prefectul, nici consiliul local neavând opțiunea nerespectării ei. 

Așadar, după comunicarea oficială a dispozitivului sentinței, voi emite ordinul de prefect de repunere în funcție”, arată un comunicat al Prefecturii București.

Cristian Popescu Piedone, achitat definitiv de condamnarea la închisoare pentru abuz în serviciu, și-ar putea relua funcția pe care o avea la momentul deciziei definitive din mai 2022, anume mandatul de primar al Sectorului 5, potrivit fostului prefect al Capitalei, Toni Greblă. „Sunt convins că dacă Piedone dorește să-și reia activitatea de primar, acest lucru poate fi făcut foarte repede”, a afirmat, la Digi24, fostul judecător CCR.

Toni Greblă - fost prefect al Capitalei și fost judecător CCR - actual președinte AEP: „Urmare a hotărârii definitive de condamnare la o pedeapsă cu executare, prin ordin al prefectului am constatat/ încetat în virtutea legii de drept mandatul de primar al Sectorului 5. Acest ordin a avut ca temei hotărârea judecătorească de condamnare și începerea executării pedepsei de către Piedone. Acum, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, au fost desființate cu efecte de atunci/ «ex tunc», efectele deciziei de condamnare, drept urmare inclusiv ordinul prefectului a rămas fără obiect. Efectele sale trebuie să fie desființate de atunci. 

Drept urmare, primarul Piedone, dacă dorește, la solicitarea lui, poate să-și reia activitatea de primar iar prefectura este obligată, și în mod sigur va proceda în consecință, să constate în temeiul deciziei definitive de achitare efectele ordinului prin care s-a constatat/ încetat mandatul primarului Sectorului 5. 

Mai sunt două argumente. Unul este legat de faptul că temeiul achitării este «fapta nu există» iar al doilea temei este și uman, ca după ce ai stat, iată se constată acum, nevinovat în închisoare un an, normal ca măcar restul de mandat rămas neexecutat să poți să-l exerciți în continuare, să redevii în funcția în care, fără temei, ai fost eliberat. 

Prin decizia de azi, efectele hotărârii judecătorești au fost desființate retroactiv, cu efecte de atunci. Chiar în dispozitivul minutei se scrie «desființează efectele hotărârii deciziei prin care a fost condamnat», astfel încât nu mai există niciun temei pentru ca cel care a fost achitat astăzi să aibă vreo interdicție și să nu fie repus în situația anterioară condamnării. 

Sunt convins că dacă Piedone dorește să-și reia activitatea de primar, acest lucru poate fi făcut foarte repede. 

Și eu am rememorat și nu am întâlnit un asemenea caz. În general, când trimiți în judecată un primar, când îl condamni la o pedeapsă cu executare, ar trebui să existe mai multă grijă pentru oameni în legătură cu soarta lor și să nu te joci de-a condamnatul și achitatul”.

Cristian Popescu Piedone, eliberat din închisoare

Fostul primar al Sectorului 5 Cristian Popescu Piedone va fi eliberat. Judecătorii i-au admis o cale extraordinară de atac în dosarul Colectiv. Decizia este definitivă.

„Admite recursul în casaţie formulat de inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone împotriva aceleiaşi decizii. Casează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone, desfiinţând în aceleaşi limite şi sentinţa penală nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016 şi, în rejudecare: În temeiul art. 448 alin. 1 pct. 2 lit. a şi alin. 3 Cod procedură penală, cu referire la art. 396 alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (autorizaţia SC Colectiv Club SRL). Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone la plata cheltuielilor judiciare către stat. Anulează formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I Penală în acelaşi dosar privind pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone şi dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză”, se arată în minuta ÎCCJ.

Magistraţii au respins ca nefondate recursurile în casaţie formulate de inculpaţii Matei George Petrică, Anastasescu George Alin, Niţă Cristian Mihai şi Radu Antonina împotriva condamnărilor pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti.

Pe 12 mai, anul trecut, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu, pedeapsă scăzută la jumătate faţă de condamnarea de 8 ani şi 6 luni de închisoare cât luase la Tribunalul Bucureşti. Pe lângă scăderea la jumătate a pedepsei, Piedone a fost scos şi de pe lista inculpaţilor care trebuie să plătească daune de zeci de milioane de euro către victimele incendiului.

Piedone a fost acuzat că a semnat acordurile şi autorizaţiile de funcţionare a clubului Colectiv într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri