Plafonarea indemnizațiilor pentru mame | Olguţa Vasilescu: 8.000 de lei ar fi o sumă potrivită

Data publicării:
olguta vasilescu

Ministrul muncii, Olguța Vasilescu, respinge ideea prelungirii concediului de creştere a copilului de la 2 la 4 ani, aşa cum sugerase vicepremierul Sevil Shhaideh zilele trecute la o emisiune tv. Lia Olguţa Vasilescu a confirmat însă că se lucrează la plafonarea indemnizaţiei mamelor, la mai puţin de un an de la eliminarea acestui prag.

Guvernul ia în calcul această măsură pentru a aduce mai mulţi bani la buget. Nu a stabilit încă dacă plafonul va fi de 5.000 sau de 10.000 de lei. În luna martie, statul a plătit 623 de indemnizaţii mai mari de 10.000 de lei.

Ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat marţi, la Parlament, că plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului va opri înşelarea a statului român, în urma acestei plafonări nefiind afectate foarte multe persoane din România, ci doar acelea care „au bulversat” sistemul şi care au primit sume foarte mari.

Întrebată dacă este corectă plafonarea în cazul unui angajat, cu salariu foarte mare, care timp de zece ani a plătit taxe mari la stat pentru acest salariu, Olguța Vasilescu a spus că da, este corect, mai ales că angajatul respectiv a plătit taxele respective și pentru a beneficia de pensie, nu numai de indemnizația de creștere a copilului. „Gândiți-vă că timp de doi ani primește 85 la sută din salariu, e mai mult decât în orice altă țară din UE”, a adăugat ministrul. 

„Este de fapt o înşelătorie a statului român, ceea ce sigur că nu putem să acceptăm. Beneficiarii în plată în luna martie – până la 1.233 lei sunt 108.438 de beneficiari, deci cei mai mulţi. Între 1.234 – 3.400 lei sunt 39.700, între 3.400 – 5.000 lei sunt 5.478, între 5.000 – 10.000 sunt 3.504, iar peste 10.000 sunt 623. Cu această plafonare pe care o vom face nu vom afecta foarte multe persoane din România, dar în mod clar, cei care au bulversat sistemul şi ne-au pus să plătim astfel de sume vor trebuie să se limiteze la ceea ce le permite”, a explicat ministrul Muncii.

Întrebată care va fi plafonul, Olguţa Vasilescu a spus că, în prezent, se analizează această chestiune, urmând să fie între 5.000 şi 10.000 lei. „Aşa cum v-am spus, sunt foarte puţine persoane care vor fi afectate, dar în mod cert vom opri o industrie”, a completat ea.

Ministrul Muncii a mai spus că scoaterea plafonului a generat „un haos generalizat”. „Să iei 35.000 euro timp de doi ani de zile de la statul român doar pentru că ai un copil în creştere este mult prea mult. Nu există aşa ceva în toată această lume”, a adăugat Olguţa Vasilescu.

De asemenea, întrebată care ar fi cea mai potrivită variantă, ea a spus: „Probabil că cea mai potrivită va fi undeva la 8.000 lei, care este o sumă foarte corectă”.

„Am spus că se transformă într-o industrie pentru că, faţă de anul trecut unde până la jumătatea anului am plătit o sumă, aceeaşi sumă de bani am plătit-o acum în primele trei luni de zile”, a conchis ministrul Muncii. 

În ceea ce privește prelungirea concediului maternal, Olguța Vasilescu a spus că nu este de acord cu această variantă. Vicepremierul Sevil Shhaideh menționase această idee în contextul discuției despre plafonarea indemnizațiilor:  „Se fac calcule dacă este benefic ca această indemnizație să o și prelungim ca și perioadă de acordare. În acest moment, noi avem acea perioadă de doi ani de zile. E posibil ca prin acea plafonare să mărim perioada, de la doi ani poate la patru ani”, a declarat Sevil Shhaideh la Antena 3. Ea a spus că se fac calcule de impact și evaluări în acest sens atât la Ministerul Finanțelor, cât și la Ministerul Muncii.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în martie 2016, în calitate de for decizional, legea prin care indemnizaţia de creştere a copilului a fost stabilită la 85% din veniturile părintelui şi se acordă pentru o perioadă de doi ani, fără niciun plafon. Până atunci, plafonul maxim era de 3.400 de lei.

Aceste modificări adoptate de Parlament au fost puternic susţinute de PSD şi criticate de guvernul tehnocrat, care spunea că nu sunt resurse bugetare. „Nu putem ţine cont de efortul bugetar dacă vorbim de copii”, afirma în replică la acea vreme Rovana Plumb, care conducea Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor.

În 18 aprilie 2016, preşedintele Iohannis a promulgat legea şi i-a cerut premierului de atunci, Dacian Cioloş, să găsească soluţiile necesare aplicării legii, solicitându-i să nu privească această chestiune dintr-un punct de vedere exclusiv contabil, deoarece legea este foarte importantă pentru România.

Prevederile au intrat în vigoare la 1 iulie 2016.

Citiți și: Ce spunea Dragnea, în septembrie 2016, despre plafonarea indemnizației pentru mame

(surse: Digi24, News.ro)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri