Poluare masivă în București și Ilfov. Comisar șef Garda de Mediu: Temperaturile scăzute au dus la arderea mai multor combustibili

Data actualizării: Data publicării:
harta poluariii in bucuresti
44 de senzori pentru monitorizarea calității aerului vor fi instalați în București. Foto: aerlive.ro

Poluare extremă în București și Ilfov. Senzorii de măsurare a calităţii aerului arată că limitele maxime admise la poluarea cu particule nocive au fost cu mult depășite.

Ana Maria Tuică, jurnalist Digi24: Un sfat pentru bucureșteni, în primul rând, să evite pe cât posibil deplasările în spațiul liber iar dacă se află acasă ori la serviciu, pe cât posibil la ora aceasta să țină geamurile închise, pentru că indicii care măsoară calitatea aerului au înregistrat în această dimineață valori extrem de crescute, chiar și de patru ori mai mari față de media europeană în ceea ce privește cantitatea de praf și particulele în suspensie, acei PM10 și PM2,5 care în general sunt rezultați din emisiile provocate de arderea benzinei, a motorinei, a uleiului sau a lemnului. Mai multe zone din București și Ilfov sunt expuse acestor cantități mari de poluare în această dimineață.

În Sectorul 5 al Capitalei sunt afectate, printre altele, Piața Rahova, 13 Septembrie. De asemenea, în Sectorul 6 Prelungirea Ghencea, Apusului. Totodată mai sunt afectate Bulevardul Basarabia, Popești, Floreasca, Șoseaua București – Ploiești.

O expunere prelungită la PM2,5 poate să provoace astm bronșic, bronșită cronică, scăderea funcției pulmonare și, spun specialiștii, chiar moarte prematură.

Aurelian Păduraru, comisar șef Garda Națională de Mediu: „În momentul de față, legat de ceea ce s-a întâmplat ieri și ce se întâmplă dimineață, nu avem niciun fel de sesizare din partea Agenției Naționale de Protecție a Mediului, instituție care monitorizează această rețea națională de monitorizare a calității aerului. Din ceea ce știm, sunt depășiri ale valorilor, dar punctuale, nu sunt depășite mediile zilnice.

Aceste depășiri au două cauze importante. Meteo – faptul că nu avem factori de dispersie a aerului, astfel încât să nu existe o stagnare a elementelor chimice a aerului și în același timp sunt factori sociali, economice, traficul, activitățile din zonele metropolitane București și Ilfov. Când mă refer la activități sociale și economice obligatoriu vorbim și de încălzirea rezidențială din zonele limitrofe, pe bază de lemne, sobe. Temperaturile scăzute au dus la arderea mai multor combustibili solizi.

În momentul de față, noi derulăm controale tematice atât pe salubrizare cât și pe calitatea aerului, suntem în dialog permanent cu edilii din Municipiul București și CJ Ilfov. Urmează să avem întâlniri cu aceștia pe subiectul calitatea aerului și salubrizare. Este foarte important ca ei să înțeleagă faptul că trebuie să aplice legislația în vigoare și sunt direct factorii implicați care trebuie să ia decizii vitale pentru zona metropolitană București – Ilfov.

În acest moment, nu se aplică legislația sau se aplică greoi. La nivelul Municipiului București încă nu avem acel plan integrat de calitate a aerului (PICA). Ar presupune identificarea tuturor factorilor despre care am vorbit legat de vicierea aerului și care sunt măsurile și soluțiile care trebuiesc întreprinse pentru a nu mai avea astfel de creșteri de valori, care, deși nu sunt depășiri ale mediilor zilnice, și aceste creșteri punctuale pot afecta sănătatea oamenilor.

Implicați în controalele tematice sunt toate echipele, atât de la București – Ilfov cât și de la Comisariatul general.

Este o chestie de concepție și de administrare integrată a zonei metropolitane. Este absolut necesar ca în zona București – Ilfov să funcționeze acea asociație de dezvoltare intercomunitară, să avem pus la punct un sistem de management integrat al deșeurilor, altminteri nu vom avea rezultate în acest sens și ne vom confrunta în continuare cu astfel de depășiri. Toate sunt legate una de cealaltă”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri