Video Povestea fetiței din Bărăgan care vrea să fie campioana lumii la greco-romane. Ilinca se antrenează hrănind animalele la ferma familiei

Data publicării:
Ilinca Manta se uită în depărtare.
Ilinca Manta practică lupte greco-romane la clubul ACSO Viitorul Pantelimon.

O copilă de 11 ani din Bărăgan, crescută la ferma de oi, porci și capre a familiei, visează să devină campioana lumii la lupte greco-romane. Se trezește mereu la 5 dimineața, face școală, antrenament și își ajută familia la treburi. N-are un an de când s-a apucat de lupte, dar a câștigat deja diplome, medalii și încrederea antrenorilor. Este printre cei mai talentați sportivi de vârsta sa, iar din această toamnă clubul ilfovean care a legitimat-o îi oferă școală, cazare, masă și echipament, ca să nu mai facă naveta între Călărași și Pantelimon.

Antrenor: Așa, așa! Hai! Hai! Bine! Bine, Ilinca! Bine! Haide, haide! Bine, fată! Bravo! Felicitări! Bravo, Ilinca! Bravo!

Sunt trăiri ca-n liga cea mare și-n sporturile practicate de copii! Până la podiumuri, medalii și reflectoare... competițiile județene, zonale și naționale sunt miza. Iar scopul... mereu unul: Să fii campion!

Ea este Ilinca Manta, sportivă de lupte greco-romane la ACSO Viitorul Pantelimon. Abia a trecut în clasa a cincea. Am găsit-o la ferma familiei din Frăsinet, Călărași, satul... Luptători. Ca să stăm de vorbă am așteptat până a cărat lucernă la capre și a dus zer la porci. Așa-i la ei acasă, fiecare... cu rolul său în fermă.

Reporter: Cum e, Ilinca? Și cu luptele și cu caprele?
Ilinca Manta: Bine! Îmi trebuie forță!
Reporter: Te antrenezi aici, la baloți?
Ilinca Manta: Da! La cărat baloți, bidoane... Cu lapte, cu apă...
Reporter: Cum face doamnă?
Mama Ilincăi: Cară baloți, cară bidoane cu apă, cu lapte... Când strecurăm laptele, când punem bidoanele-n căruță.
Reporter: Să faci mușchi?
Ilinca Manta: Ne trebuie mușchi la competiții!

Când n-are treabă și nici nu merge la clubul din Pantelimon, se antrenează cum poate: Urcă dealul, coboară dealul, flotări și genuflexiuni lângă saivane. Ba uneori se prinde-n luptă dreaptă cu vecinii, exact ca-n imaginile surprinse de tatăl său cu telefonul.

Reporter: Dar cum ți-a venit ideea să mergi la lupte?
Ilinca Manta: Am văzut o fată și m-am gândit că pot și eu să fac!
Reporter: Unde ai văzut fata?
Ilinca Manta: La lupte, la noi. Și a venit și un antrenor. Și a văzut că pot. Și a zis că pot și eu să... să mă duc și eu la antrenamente acolo și să văd ce fac.
Reporter: Când ați auzit că merge la lupte, ce ați zis? Ia uite-o!
Mama: Am crezut-o în stare, pentru că de mică a fost cam băiețoasă așa...
Reporter: Ilinca, ce cari acolo?
Ilinca Manta: Uruială pentru porci!
Mama: Haideți, că le dă și de mâncare la purcei.
Reporter: Vă ajută când e liberă?
Mama: Tot timpul! Ea... La 5 este trezirea la ea! 5 dimineața! După aceea se duce și-și face antrenamentul pe coastă! La noi aici la țară, dacă n-avem echipament de forță, facem pe câmp, unde putem.

Dincolo de sport... Ilinca e campioană și la școală. Are doar FOARTE BINE! A câștigat trei medalii în niciun an de când a pășit pe saltea. De două ori locul întâi și un loc trei, când a concurat cu copii mai mari, la categorie mai mare. Vrea însă totul. La jumătatea lui octombrie, va concura la campionatele naționale de la Târgu Mureș, unde țelul este doar unul: să aducă medalia de aur acasă. Apoi... va încerca să cucerească lumea.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri