„Prima casă”, mai mică și mai ieftină. Efectele noilor reguli

Data publicării:
blocuri mediafax-8

Pentru ansamblurile aflate încă în stadiul de proiectare, o variantă ar fi reducerea suprafeţei utile. O alta este alegerea de materiale mai ieftine. În ambele variante, experţii spun că un prim efect va fi ieftinirea locuinţelor aflate deja pe piaţă.

Obligaţi să se îndatoreze în lei dacă vor să-şi cumpere o casă, sute de români îşi văd distrus visul de a avea o locuinţă. Mulţi dintre cei care optaseră deja pentru credite în euro prin programul „Prima casă fie nu se mai încadrează la suma dorită potrivit noilor reguli, fie sunt obligaţi să achite rate şi cu 30% mai mari. O povară financiară greu de suportat.

„Noi avem două cazuri concrete de clienţi care au semnat antecontracte pe creditarea în euro. Cel pentru două camere se încadrează pe lei, celălalt nu se încadrează şi va renunţa la achiziţia garsonierei”, spune Dragoş Costache, reprezentantul unui dezvoltator imobiliar.

Cu alte cuvinte, dezvoltatorul a pierdut un client. Cine vrea să vândă va fi obligat să micşoreze preţurile, spun analiştii.

„Pot exista două variante. Prima variantă este ca dezvoltatorii să păstreze preţul la nivelul actual atunci bineînţeles că vor scădea vânzările. În a doua fază ar putea scădea preţurile cu 15 maximum 20%”, precizează Răzvan Pascu, analist imobiliar.

Creditele în lei sunt mai greu de accesat. Dacă, prin vechiul program „Prima casă”, cu un venit minim de 2.800 de lei, adică 630 de euro, se putea cumpăra o locuinţă de 60.000 de euro, acum, cu acelaşi venit, apartamentul poate avea o valoare de cel mult 47.200 de euro.

Schimbarea în lei a creditelor îşi va pune amprenta şi asupra locuinţelor care urmează a fi construite.

94.000 de familii au reuşit să-şi cumpere o locuinţă prin programul Prima Casă, în cei patru ani de când funcţionează.     

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri