„Prima casă” primește mai mulți bani în 2015

Data publicării:
cladiri blocuri neconstruite

Primele dosare ar putea fi aprobate luna viitoare, spun specialiştii, care se aşteaptă ca Prima Casă să aibă si mai mult succes, după ieftinirrea creditelor.

Băncile au făcut deja liste de așteptare cu cei care vor să-și cumpere locuințe cu ajutor de la stat. Raluca este printre tinerii care analizează ofertele băncilor. Guvernul a anunţat că, anul acesta, va aloca 2,5 miliarde de lei pentru Prima Casă. Asta înseamnă că bancile vor putea da împrumuturi în valoare de 5 miliarde de lei, suficiente pentru aproximativ 30 de mii de beneficiari.

„Cei mai mulţi vor să se încadreze în plafonul maxim prevăzut de programul Prima Casă. Pe de altă parte, jumătate dintre cei care caută se îndreaptă spre categoria de preţ între 40 mii şi 60 de mii de euro”, a spus Daniel Crainic, specialist în imobiliare

Îi ajută și dobânzile mici, de până la 5% pe an. Indicele ROBOR, în funcţie de care se calculează dobânda creditelor în lei, a scăzut în ianuarie 2015 la 1,7 la sută, faţă de 3,1 la sută, cât era în septembrie 2014. Asta înseamnă că, la un credit de 56 de mii de euro, scăderea acestui indicator aduce o rată cu 45 de euro mai mică.

Acest ROBOR, într-adevăr, face ca produsul de creditare în lei, mai ales pe zona de ipotecare, să devină extrem de accesibil şi ieftin în acelaşi timp, ceea ce poate duce la o reluare a creditării la un nivel mai serios faţă de ceea ce ne-am obişnuit în ultimii ani”, a spus Dragoş Nichifor, broker de credite.

O treime din creditele prin programul Prima Casă au fost date pentru apartamente în astfel de blocuri, construite după 2008. În total, au fost acordate 130 de mii de credite, în valoare de aproape 5 miliarde de euro.

De altfel, împrumuturile acordate prin programul Prima casă au reprezentat mare parte din finanţările ipotecare acordate de bănci, în ultimii cinci ani. Şi rămân soluţia cea mai avantajoasă pentru tineri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri