Reportaj: Nedumerire într-o comună din Timiș, unde AUR a câștigat alegerile: Am auzit, dar nu știm nimic despre partidul ăsta

Data actualizării: Data publicării:
doi oameni din Lenauheim in fata portii
Oamenii din Lenauheim, județul Timiș, sunt nedumeriți cu privire la rezultatul obținut de AUR la ei în comună. Foto: Digi24

După afișarea rezultatelor la alegerile parlamentare de duminică toată lumea a avut o surpriză: Alianța pentru Unirea Românilor a obținut un scor neașteptat și a intrat în Parlamentul României. Cu o vizibilitate crescută doar în mediul online, partidul a câștigat alegerile în multe localități. Explicația? Specialiștii vorbesc despre o pondere extrem de mare a românilor care nu se mai regăsesc în actualii politicieni și caută noi repere.

Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24: Cu o campanie derulată exclusiv în mediul online, cu buget limitat, dar și cu multe discursuri naționaliste, astfel a reușit Alianța pentru Unirea Românilor, AUR, să bată în unele localități partidele istorice. În Lenauheim, județul Timiș, acest partid a obținut 26% din voturi. Am venit aici ca să vedem care este secretul succesului în politică.

Nici bine nu am ajuns că localnicii ne-au abordat.

Localnic: AUR-ul, domnule, ce să vă zic. Am auzit de doamna asta avocată ce e ea, domnule adevăru-i că s-o zbătut. AUR-ul, fă tot posibilul și scoate-i la dracu să-i ia pe ăștia. 

Lăsăm în urmă ambuteiajul creat pe drumul județean de la intrare în Lenauheim din cauza filmării și mergem prin localitate. În fața porții, un bărbat și o femeie discută politică.

Localnic: Și la nivel local și peste tot, ne-am săturat de ei. Vin ai noștri pleacă voștri, așa-i la noi. De-aia nu mai merge nimeni la vot.

Reporter: Știți cine a câștigat aici alegerile în localitate?

Localnic: Nu știm.

Reporter: Partidul AUR.

Localnic: Auăleu!

Reporter: Ați auzit de ei?

Localnic: Am auzit, dar nu știm nimic despre partidul ăsta AUR. De cine-i format... o apărut așa peste noapte, ca ceața. Iaaau ăștia or câștigat la noi...

Reporter: 26% or luat, primul loc.

Localnic: Auu...

La câteva case distanță un domn stă rezemat de gard. Nici el nu a știut cine a câștigat alegerile în localitate.

Localnic: Mare surpriză.

Reporter: Plăcută sau neplăcută?

Localnic: După câte văd e cam neplăcută.

Reporter: De ce? 

Localnic: Zice că nu-s așa de caracter, nu sunt oameni de caracter.

Și totuși, secretul succesului rămâne un mister pentru localnici.

Reporter: Care credeți că e explicația? Primar PNL și aici a câștigat AUR?

Localnic: Nu pot să-mi dau seama, nu o ieșit lumea la vot, nici n-am idee ce prezență o fost aici la vot.

Reporter: Dar ați auzit de partidul ăsta, că e un partid nou?

Localnic: Nu, n-am auzit până nu am văzut hârtiile alea când am primit acasă. Da, fițuici dinalea.

Reporter: Dar doar atâta, nu au venit oameni de la partid?

Localnic: Nu, nu, nu, nu.

Localnic: Cică e George ăla Simion, erau ultrași cu ăștia cu fotbaliștii, prea multe nu știm nici noi.

Până și edilul comunei a fost luat prin surprindere.

Ilie Suciu, primarul din Lenauheim: „Nu m-am așteptat și nefăcând niciun pic de campanie, nici măcar întâlniri să vezi o mișcare ceva, cred că e un PP-DD la 2020. (R: Membri AUR pe aici prin localitate aveți?) Nu, nu. E alegerea cetățeanului fără nicio problemă, îi respectăm pe fiecare în parte.”

„A fost probabil o mobilizare din punct de vedere al relațiilor personale al famililor, membrilor famililor. Fapt care a dus la o creștere a numărului de voturi la alegerile parlamentare pentru această formațiune politică”, explică sociologul Ileana Rotaru.

În Timiș, Alianța pentru Unirea Românilor a câștigat alegerile parlamentare în două comune, ambele conduse de primari PNL.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri