România ar putea primi în 2015, printr-un proiect cu finanţare UE pentru integrarea tinerilor pe piaţa muncii, cu aproape 30 milioane de euro mai mult decât bugetul iniţial

Data publicării:
Untitled

 

Reprezentanţii Comisiei Europene au anunţat, miercuri, că vor propune deblocarea, din acest an, a aproximativ un miliard de euro prin proiectul Iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor (YEI - Youth Employment Initiative), crescând rata de prefinanţare de la 1-1,5% la 30%.

Conform surselor citate, în 2015 pentru România vor fi deblocate 31,8 milioane de euro, care pot fi primiţi prin prefinanţare, faţă de 1,5 milioane de euro, cât fusese stabilit iniţial, suma totală pe care o va primi ţara noastră prin "Youth Employment Initiative" în perioada de programare 2014-2020 fiind de 106 milioane de euro.

Marianne Thyssen, comisar pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale, Competenţe şi Mobilitatea Forţei de Muncă, a explicat că s-a decis majorarea ratei de prefinanţare în condiţiile în care ţările care aveau deficitul cel mai mare în a angaja tineri nu aveau fondurile pentru a lua măsurile necesare stabilite prin "Youth Employment Initiative" pentru a redresa situaţia.

„Tinerii noştri au nevoie de slujbe şi au nevoie de ele acum. Este inacceptabil că mai mult de un tânăr din cinci nu poate să-şi găsească de lucru. Făcând ca fondurile să fie disponibile mai repede, putem să aducem mai mulţi oameni tineri pe piaţa muncii”, a precizat Marianne Thyssen, potrivit Mediafax.

Ea a precizat că 20 de ţări europene, între care şi România, vor beneficia de acest proiect şi vor putea începe imediat să acceseze fondurile. Proiectul îi vizează pe tinerii care nu sunt angajaţi, nu beneficiază de educaţie sau de pregătire profesională.

Bugetul total al Youth Employment Initiative pentru perioada de programare 2014-2020 este 6,4 miliarde de euro: 3,2 miliarde de euro printr-o linie bugetară prestabilită, care nu implică o cofinanţare naţională, şi alte 3,2 miliarde de euro alocate din Fondul Social European.

Conform Eurostat, în 2015 România are o rată a şomajului de 6,4%, iar şomajul în rândul tinerilor de sub 25 de ani este de 23,3%.

Propunerea legislativă anunţată miercuri de CE va intra în vigoare după ce va fi aprobată de Parlamentul European şi de Consiliu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri