Salariile compensatorii, motiv de dispută

Data publicării:
salarii mediafax

Măsura prin care se vor acorda salarii compensatorii numai în companiile unde sunt concediați peste o mie de angajați apare în proiectul de ordonanță publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe. Vechea formă a ordonanței aprobată de Guvern în aprilie nu condiționa însă acordarea compensațiilor de numărul disponibilizărilor.

„E discriminare și probabil că o să piardă în justiție legat de acest lucru. În judecată automat îi vom da noi, cel puțin Confederația Cartel Alfa, dar probabil că vor da în judecată toate sindicatele care într-o formă sau alta sunt afectate”, a declarat Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa.

Iar legea e de partea lor, susțin sindicaliștii, pentru că banii pentru salariile compensatorii vin din fondul de somaj. Numai că, în vistieria statului, nu se mai găsesc fondurile necesare.

„Nu avem în acest moment resursele în buget, nu au fost prevăzute”, a spus Victor Ponta, premierul României.

Cu nici trei săptămâni înainte, ministrul care are pe mână bugetul susținea contrariul.

„Sume există în buget pentru cazul în care se ia decizia de disponibilizare. Dacă vă referiți la CFR, bugetul acestor companii nu prevăd disponibilizări. Dacă va fi cazul, bani sunt în buget, chiar suficienți”, a spus Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget.

Specialiștii atrag însă atenția că prețul concedierilor va fi suportat de toată lumea.

„Nimeni din Guvern nu va scoate bani din contul personal. Îl vom plăti noi prin impozite și taxe. Banii Guvernului sunt banii noștri”, crede Florin Ilie, analist economic.

Aproape 10.000 de angajați din companiile de stat își vor pierde locurile de muncă în perioada următoare. Până la finalul anului ar urma să aibă loc disponibilizări la Poșta Română, Hidroelectrica, Electroserv, CET Bacău, precum și la cele trei companii feroviare de stat.

Disponibilizări anunțate pentru 2013

CET Bacău - 120 de angajați

Hidroelectrica - 600 de angajați

Electroserv - 1.000-1.800 de angajați

Poșta Română - 3.500 de angajați

CFR Infrastructură - 1.000 de angajați

CFR Călători - 1.000 de angajați

CFR Marfă - 1.500 de angajați

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri