În cazul unui cutremur puternic, Bucureștiul ar fi inundat

Data actualizării: Data publicării:
inundatiie baraj

Scenariu sumbru al inginerilor constructori. Lacul Morii ar putea îneca Bucureştiul în cazul unui cutremur major. Specialiştii spun că apa ar putea ajunge la câţiva kilometri distanţă, până în cartierul Tineretului.

Aflat la doar 6 kilometri de centrul Capitalei, Lacul Ciurel reprezintă un adevărat pericol în cazul unui cutremur puternic, atrag atenţia specialiştii. De altfel şi pompierii iau în calcul un astfel de scenariu cumplit. Inginerii constructori spun că deși digul a fost construit în urmă cu mai bine de 30 de ani, lucrări de renovare nu s-au mai făcut.

Dacă cutremurul este foarte mare atunci poate ceda şi stăvilarul cât şi barajul şi această cantitate se poate revărsa şi asupra oraşului. Se văd plăci care au început să alunece”, afirmă Dan Trifu, inginer.

Lacul se întinde pe 246 de hectare şi are 14 milioane de metri cubi de apă.

În situația unei calamități în care cel mai negru scenariu luat în calcul de autorități s-ar îndeplini, iar barajul Ciurel ar ceda, am asista la o tragedie în sine spun specialiștii. Cantitatea uriașă de apă s-ar năpusti către Capitală și cu siguranță cele mai afectate ar fi blocurile din imediata apropiere.

Dacă ar ceda stăvilarul atunci ar ceda şi digul de protecţie cu siguranţă. Este clar, cartierul Grozăveşti, cartierele joase, zona Eroilor, zona Parlamentului, zona Unirii, Timpuri Noi, cartierele Tineretului şi Văcăreşti”, afirmă Dan Trifu, inginer.

Specialiștii de la Apele Române spun în schimb că barajul este verificat periodic.

Această acumulare, barajul şi digul au fost concepute şi proiectate să reziste la un cutremur de 8,5 de scara richter. Acest baraj a trecut prin mai multe cutremure la fiecare mişcare seismică mai mare de 4 grade se face o inspecţie post seism”, spune Mihai Georgescu , șef sistem hidrotehnic Dâmbovița.

Peste 1.500 de pompieri sunt antrenaţi să intervină în cazul unui dezastru.

În zona aceasta avem tot ceea ce intră pentru descarcerări, cilindri hidraulici, foarfeci tăietoare, berbeci şi perne ridicătoare. La ce le folosiţi? Pentru ridicare plăcilor de beton care s-au prăbușit peste victime, pentru stabilizare, tăiere, echipament pentru alpiniști pentru intervenția la victimele surprinse la înălțime”, spune Achim Doru Unitatea Specială de Intervenţii IGSU.

Barajul de pe lacul Morii are 15 m înălţime si o lungime de 7 kilometri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri