Start pentru „Prima chirie”. Cine poate accesa programul

Data publicării:
locuinte

Românii care muncesc departe de casă vor putea beneficia de programul „Prima chirie”. Vor primi cel mult 900 de lei de la stat, pentru cheltuielile cu chiria şi întreţinerea locuinţei. Programul guvernamental, aprobat în ianuarie, are acum şi norme de aplicare. Pot cere aceşti bani persoanele care lucrează la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de localitatea de domiciliu.

 

„Prin acest program se acordă o primă de relocare şomerilor înregistraţi la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă şi care-şi schimbă domiciliul la o distanţă mai mare de 50 de kilometri pentru a se încadra în muncă. Această primă se acordă la cerere, lunar, pe o perioadă de maximum 36 de luni, dacă persoanele care solicită acest drept se încadrează cu normă întreagă pentru cel puţin 12 luni. De asemenea, această primă de relocare se ridică la 75% din suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor pentru locuire, adică şi chirie şi utilităţi, în limita sumei de 900 de lei lunar”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu, citată de News.ro.

Pentru a beneficia de prima de relocare, persoanele îndreptăţite trebuie să depună la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în evidenţele cărora sunt  înregistrate, documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor menţionate în lege, în  termen de 60 de zile de la data încadrării în muncă.

„Pot depune cereri şi cei care s-au încadrat în muncă din ianuarie până acum, adică din momentul adoptării iniţiale a OUG 6/2017”, a arătat Alina Petrescu.

Prima de relocare se acordă lunar începând din luna următoare depunerii documentelor, pentru o perioadă de cel mult 36 de luni, iar pentru acordarea acesteia beneficiarul trebuie să depună lunar documente care să ateste plata chiriei, a facturilor la utilităţi, declaraţii şi adeverinţe privind veniturile realizate lunar, astfel încât să dovedească faptul că se încadrează în prevederile legii.

Atât documentele pentru deschiderea dosarului, cât şi cele lunare, se pot depune personal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, prin fax sau e-mail.

Ordonanța a fost adoptată în ianuarie, dar acum au fost aprobate și normele metodologice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri