Străinii îşi aruncă gunoiul în România

Data publicării:
gunoi deseuri groapa de gunoi GettyImages-2872186
Foto: GettyImages

300 de tone de deşeuri au fost oprite la graniţă de inspectorii de la Garda de Mediu şi vameşi, între 16 şi 24 iunie. Şoferii tirurilor aveau documente pentru deşeuri reciclabile, singurele care pot trece graniţa legal, dar vameşii s-au îngrozit când au verificat încărcătura. Un amestec de peturi şi gunoi menajer ce emana un miros greu de suportat. Erau şi deşeuri periculoase, precum materiale sanitare folosite. Toate ar fi urmat să ajungă la şase firme de reciclare din Ilfov şi Hunedoara.

„Atâta vreme cât la nivelul UE trebuie să se plătească foarte mulţi bani ca să se depoziteze la groapa de gunoi, este un interes să fie aduse aici, din partea exportatorilor. Iar din partea operatorilor, cei care importă, ei pot să câştige bani de la operatorii din străinătate pentru a le depozita deocamdată gratis”, spune Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului.

Depozitarea gunoaielor în Germania, Austria şi Ungaria, de unde proveneau deşeurile, costă aproximativ 80 de euro pe tonă. Aducerea lor în România înseamnă o economie totală de 24.000 de euro.

Trei din cele şase firme de reciclare la care urmau să ajungă deşeurile au acum dosare penale. Anchetatorii au suspiciuni că primeau bani ca să îi scutească pe străini de costurile din ţările lor.

România nu este groapa de gunoi a Europei şi nu vom accepta, sub nicio fomă, nici un import ilegal. De la 1 ianuarie 2017 şi la noi va fi un preţ pentru depozitarea la groapă şi, în mod normal, ar trebui să vedem că scade apetitul pentru aceste importuri”, adaugă Cristian paşca Palmer.

„15 transporturi de deşeuri au făcut cale întoarsă în vămile din vestul ţării. Unul dintre ele chiar ieri (duminică - n.r.), în punctul de trecere Borş. De fiecare dată, poliţiştii de frontieră, în colaborare cu Garda de Mediu, au considerat că documentele de însoţire a mărfii nu sunt corespunzatoare”, transmite Anca Deac, corespondentul Digi24.

„În general sunt deşeuri din materiale plastice, din cauciuc sau deşeuri reciclabile, dar pentru care nu au fost îndeplinite condiţiile legale ca să fie introduse în ţară”, explică Răzvan Huber, comisar la Garda de Mediu Arad.

Iar aceste descoperiri ar putea fi doar o mică parte din gunoiul care intră ilegal în România.

Noi am avut informaţii cu privire la importul de deşeuri, în 2010. Am alertat organele competente pentru identificarea exactă a deşeurilor respective”, spune Andrei Coşuleanu, reprezentantul „Let's do it”.

Exista posibil unei probleme de anvergură ceva mai mare decât o bănuiam noi până acum. S-ar putea să descoperim că avem probleme similare în legătură cu alte tipuri de bunuri, servicii”, adaugă Codru Vrabie, vicepreşedinte al Funky Citizens.

România produce anual 8 milioane de tone de deşeuri, de două ori mai mult decât media UE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri