Tânără ținută în condiții inumane

Data publicării:
fata_cu_probleme_captura

Trai cumplit pentru o tânără din Iaşi, cu grave probleme psihice. Are 27 de ani, iar mama ei o ţine legată de mâini în permanenţă pentru a nu-şi provoca singură răni. Nu vrea să o ducă într-un centru specializat pentru că ar pierde pensia de handicap şi de însoţitor. Chiar şi aşa, de mai bine de două luni fata nu a mai primit medicamente.

 

Fata are probleme psihice încă din copilărie. Este încadrată în gradul întâi de handicap, dar mama ei nu a vrut să o interneze. Fără să se gândească la nevoile pe care fiica sa le are, a hotărât să treacă la o variantă mai dureroasă de tratament.

Reporter: De ce este legată fata?

Liucalia Leonte, mama: Se zgârie pe faţă. Se muşca şi o ţineam cu mănuşi pe mână. După aceea a început să se zgârie.

Reporter: Nu aţi încercat să o internaţi într-un centru specializat?

Liucalia Leonte, mama: Nu, nu pot, eu singurică, cu dânsa vorbesc, vine după mine. Nu pot singurică.

Reporter: Şi noaptea? Tot legată?

Liucalia Leonte, mama:Tot legată, da.

Pe lângă singurătate, banii pe care femeia îi primeşte ca asistent personal sunt un alt motiv pentru care nu doreşte să se despartă de fiica sa.

Asistentul social din localitate este în concediu medical, iar noul primar nu ştie de ce cazul nu a fost sesizat până acum. Cert este că autorităţile judeţene vor să rezolve situaţia.

Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt DGASPC Iaşi: „Vom monitoriza cazul în măsura în care cei de la primărie se vor mișca cu obținerea documentelor vom institui o măsură de internare într-un centru pentru adulți.”

Constantin Zamisnicu, primar comuna Probota: „Vom dispune încetarea contractului de muncă a asistentului personal, respectiv a mamei.”

Prof. dr. Roxana Chiriţă, director medical Institutul de Psihiatrie Iaşi: „Cine răspunde de persoana respectivă trebuie să fie conştient că trebuie să ceară ajutorul medical.”

Pentru că mama fetei nu este de acord ca tânăra să fie internată, ar putea fi decăzută din drepturile părinteşti în instanţă. Apoi va fi desemnat un tutore legal care să decidă soarta fetei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri