Traficul aerian, în haos. ROMATSA anunță grevă generală pe termen nelimitat

Data actualizării: Data publicării:
Travel Images

Angajaţii ROMATSA vor declanşa greva generală în 30 mai, pe termen nelimitat, începând cu ora 9:00, a declarat joi, pentru News.ro, liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Gabriel Tudorache.

avion
Foto: Guliver/GettyImages

În data de 12 mai, controlorii de trafic aerian au declanşat o grevă de avertisment de două ore şi au spus că vor continua negocierile pentru a găsi soluţii la cele aproximativ 50 de solicitări şi a încheia contractul colectiv de muncă, astfel încât să nu se ajungă la grevă generală, care ar perturba pe termen nelimitat traficul aerian.

În data de 30 mai, începând cu ora 9:00, vom declanşa greva generală pe termen nelimitat”, a declarat Tudorache joi, pentru News.ro

În 12 mai, Tudorache a declarat, după greva de avertisment, că va urma o perioadă de negocieri, în speranţa că se va încheia contractual colectiv de muncă şi că se vor rezolva toate revendicările angajaţilor Romatsa.

Sindicaliştii au spus atunci că, încă din august 2016, au trimis nenumărate memorii, inclusiv către Preşedinţie, pentru a semnala problemele din sistem, cauzate de managementul defectuos, însă de atunci şi până când au anunţat că întrerup lucrul, „autorităţile au fost surde”.

Directorul general al ROMATSA, Valentin Cimpuieru, a declarat, după greva de avertisment, că angajaţii ROMATSA nu vor intra în grevă generală, pentru că negocierile continuă.

El a spus că angajaţii au sprijinul Ministerului Transporturilor pentru semnarea cât mai rapidă a contractului colectiv de muncă.

Controlorii de trafic aerian au fost, în 12 mai, între orele 11.00 şi 13.00, în grevă de avertisment, nemulţumiţi că nu a fost încheiat un nou contract colectiv de muncă (CCM), deşi negocierile se poartă din februarie 2016.

Potrivit sindicatului, în grevă de avertisment au fost toţi cei 1.500 de angajaţi ai ROMATSA, de la 16 turnuri de control, care dirijează zilnic aproximativ 3.000 de avioane.

În cele două ore de protest, angajaţii au asigurat, conform prevederilor legale, o treime din zborurile programate.

Reprezentanţii Aeroportului „Henri Coandă” au declarat, pentru News.ro, că nicio cursă nu a fost anulată din cauza grevei de avertisment a controlorilor de trafic, dar mai multe zboruri au avut întârzieri la plecare şi la sosire.

Aproximativ 30 de curse aeriene trebuiau să decoleze între orele 11.00 şi 13.00 de pe Aeroportul „Henri Coandă”, spre Germania, Austria, Cehia, Italia, Marea Britanie, Israel, Rurcia, Grecia şi Ungaria, Republica Moldova, precum şi spre aeroporturile din Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Tot aproximativ 30 de curse aeriene interne şi internaţionale aveau orele de aterizare pe Aeroportul „Henri Coandă” între 11.00 şi 13.00. Cursele internaţionale trebuiau să plece spre Bucureşti de pe aeroporturi din Italia, Turcia, Israel, Austria, Germania, Italia, Rusia, Elveţia, Suedia, Belgia şi Norvegia, iar zborurile interne erau pe rutele Oradea-Bucureşti şi Satu Mare - Bucureşti.

ROMATSA este regia cu cele mai mari salarii din România. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2016, salariul mediu lunar brut, fără a lua în calcul bonusurile, este de 21.430 lei (aproape 5.000 euro) în acest an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri