Trump întărește apărarea flancului estic al NATO. Planurile pentru România

Data actualizării: Data publicării:
donald trump si klaus iohannis_presidency

Într-o propunere trimisă Congresului SUA pe 23 mai, Administrația Trump solicită creșterea cu 40% a bugetului dedicat European Reassurance Initiative (ERI), programul lansat după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, dedicat apărării țărilor din flancul estic al NATO.

Pentru anul fiscal 2018, Administrația Trump cere un buget de 4,77 miliarde dolari, cu 1,357 miliarde mai mult decât a fost solicitat pentru 2017 și de circa șase ori mai mult decât a fost alocat în 2016. Din această sumă, 150 milioane dolari ar urma să constituie sprijin direct pentru Ucraina.

Majorarea bugetului pe 2018 se întemeiază pe mai multe argumente, printre care angrenarea a 6.850 de trupe, active, în rezerve ori personal de pază.

donald trump si klaus iohannis_presidency
Sursă foto: presidency.ro

 

Pentru sporirea prezenței militare a SUA în Europa va fi alocată suma de 1,732 miliarde dolari. Pentru exerciții și antrenamente alături de aliați și partenerii NATO ar urma să fie alocate 217,7 milioane dolari, iar pentru îmbunătățirea infrastructurii, 337.8 milioane dolari.

Alte 10 milioane de dolari ar urma să fie direcționate pentru folosirea tehnicilor de online marketing și social media pentru a contracara dezinformările și propaganda, iar 8 milioane de dolari ar fi folosite pentru schimbul de informații legate de identificarea și evaluarea subiectelor, propagandei și dezinformării.

Lista investițiilor în România cuprinde alocarea a 3 milioane de dolari pentru upgradarea rețelei de utilități la baza de la Câmpia Turzii și 2,2 milioane de dolari pentru baza de la Mihail Kogălniceanu. Pe termen mai lung, armata americană intenționează să facă îmbunătățiri mai ample bazei aeriene de la Kogălniceanu.

European Assurance Initiative (EIR) este un program lansat în 2014 de Administrația Obama, după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia și după ce țările din flancul estic al NATO au cerut măsuri active de asigurare în fața atitudinii tot mai agresive a Rusiei.

În cadrul EIR, Pentagonul a anunțat, la mijlocul lunii aprilie, că trimite „un număr redus de avioane de vânătoare F-35A Lightning II” în Europa, pentru a participa la antrenamente alături de alte aeronave americane sau de cele ale altor țări membre NATO.

Tot din aprilie, în România sunt cantonați, permanent, 500 de militari americani, la baza de la Kogălniceanu.

Reacția ministrului Apărării

În contextul discuțiilor despre posibilitatea majorării bugetului EIR, ministrul Apărării, Gabriel Beniamin Leș a declarat că „este o veste excelentă pentru aliații europeni”.

Într-o postare pe contul său de Facebook, ministrul Apărării scrie: „Creșterea semnificativă a fondurilor alocate Inițiativei pentru Reasigurarea Europeană (European Reassurance Initiative/ERI) anunțată de Administrația SUA în propunerea de buget pentru anul fiscal 2018 este o veste excelentă pentru aliații europeni.

Parteneriatul strategic România-SUA pentru secolul XXI a permis dezvoltarea unor relaţiilor bilaterale robuste, pe paliere multiple, care au contribuit direct și semnificativ la consolidarea capacității de apărare a țării noastre și la întărirea securității la Marea Neagră.

Implementarea și operarea Facilităţii Sistemului de Apărare împotriva Rachetelor Balistice de la Deveselu, dezvoltarea hub-ului intermodal din Baza militară Mihail Kogălniceanu, programul complex de exerciţii bilaterale şi multinaţionale, inclusiv cu participarea unor aliaţi şi parteneri, în vederea creşterii interoperabilităţii trupelor, sunt toate exemple de materializare a parteneriatului strategic româno-american. Prin sporirea resurselor financiare ce vor putea fi alocate cooperării sub egida ERI, SUA fac dovada solidității legăturii transatlantice și creează oportunități majore intensificării cooperării noastre bilaterale”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri