O staţie care ar fi trebuit să vândă compost a fost închisă, în judeţul Galaţi, imediat ce a expirat perioada de monitorizare de 5 ani, în care destinaţia proiectului nu putea fi schimbată. Un singur fermier a cumpărat îngrăşământ de la staţia respectivă, deşi preţul era mai mult decât convenabil.
Inaugurată în 2009, staţia de prelucrare a gunoiului de grajd de la Umbrăreşti trebuia să producă îngrăşământ care să fie vândut fermierilor din zonă. Proiectul, finanţat de Uniunea Europeană cu un milion de euro, s-a dovedit un eşec. După cinci ani, autorităţile locale au decis să închidă staţia pentru care cheltuiau 300 de mii de lei pe an. Cei 15 angajaţi au fost concediaţi iar spaţiul a fost preluat de o companie de salubritate.
„Calitatea gunoiului nu permitea ca această staţie de compostare să fie funcţională. Oamenii erau învăţaţi să arunce inclusiv gunoiul de grajd, gunoiul din curte ce măturau, să-l arunce la staţia de compostare şi era o povară în plus pentru cei care se ocupau”, a declarat Laurenţiu Gâdei, primarul oraşului Tg. Bujor. Foştii angajaţi ai staţiei spun însă că nu avea toate dotările necesare.
„Nu am avut termometru de temperatură, nu am avut cele ce trebuia să adăugăm, azotul plus carbonul. Inclusiv utilajul de compost nu funcţiona de trei ani de zile”, a spus Octavian Popa, fostul şef al Staţiei de Compostare. Un singur fermier a cumpărat îngrăşământ de la staţie, la preţul de 50 de lei pe tonă.
În celălalt capăt al ţării, la Oradea, tona de îngrăşământ produsă de staţia din oraş costă 150 de lei. Anul trecut, fermierii din judeţ au cumpărat de aici câteva mii de tone de compost. „Avem o cerere destul de mare pe piață, atât la producătorii mici la sere, cât și la persoane fizice, care duc în grădini, ca îngrășământ natural sau ca substrat de gazon”, a declarat Zoltan Kovacs, șef stație de compostare. Administratorii staţiei spun că vor ca anul acesta să-şi extindă vânzările şi în Ungaria.