Un preot a refuzat să spovedească o femeie pentru că nu stătea pe strada alocată lui. Arhiepiscopia Tomisului face cercetări

Data publicării:
preot ortodox
Preot ortodox. FOTO: Getty Images

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au anunţat că fac cercetări după ce un preot a refuzat să spovedească o femeie pentru că nu aparţinea de sectorul său pastoral. Cazul a ajuns în analiza Corpului de inspecţie bisericească, relatează News.ro.

Anunțul vine după ce un bărbat a relatat pe o reţea socială că a mers cu mama sa să se spovedească, iar preotul a refuzat-o.

Am fost cu mama mea de 87 de ani la biserica din faţa poliţiei pentru a se spovedi. Am stat la slujbă frumos şi la sfârşit, când să se spovedească, preotul i-a spus mamei mele că nu o spovedeşte că nu stă pe strada care o are el, ci să îl sun pe preotul care are acea stradă. Să vă fie ruşine că trimiţi acasă o bătrână în cârjă şi nu o poţi spovedi în biserică. Ruşine, ruşine, ruşine...”, a scris bărbatul.

Arhiepiscopia Tomisului a transmis că, potrivit Regulamentului Autorităţilor Canonice, Disciplinare şi al Instanţelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române „clericul duhovnic care refuză pocăinţa celui ce se întoarce de la păcat se sancţionează cu dojană arhierească, cu împlinirea unui canon de post şi de pocăinţă la mănăstire sau cu mutarea disciplinară; în caz de neîndreptare se cateriseşte”.

Centrul Eparhial a transmis o adresă către biserici prin care atenţionează duhovnicii să nu refuze spovedania.

În deplin acord cu prevederile de mai sus, Centrul Eparhial a emis pe 9.04.2024 o adresă către toate unităţile din subordine în care duhovnicii sunt atenţionaţi că nu au voie să refuze acordarea Tainei Spovedaniei persoanelor în vârstă, bolnave, în pericol de moarte, cu dizabilităţi sau aflate în alte condiţii deosebite de sănătate, pe motiv că nu fac parte din sectorul lor pastoral. În aceeaşi adresă se precizează că Sfintele Taine ale Mărturisirii şi Împărtăşirii se pot administra, în regim de urgenţă, fie la biserică, fie la spital, fie la domiciliul bolnavului, prin excepţie de la regula fundamentală a jurisdicţiei pastorale, de către preotul solicitat.

Pentru cazul concret apărut în presă, acesta a fost înaintat spre analiza Corpului de inspecţie bisericească”, a transmis Arhiepiscopia Tomisului.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri