Unități militare, transformate în închisori. Unde va fi al doilea nou penitenciar

Data actualizării: Data publicării:
inchisoare lux londra

Guvernul decide, în ședința de miercuri, asupra trecerii a două unități militare din administrarea MApN în administrarea Ministerului Justiției, în vederea amenajării unui nou penitenciar la standarde europene. Acesta, din județul Buzău, va fi al doilea nou penitenciar după cel de la Berceni.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a explicat, în debutul ședinței de Guvern, despre preluarea celor două unități militare.

„În vederea îndeplinirii cerințelor Hotărârii pilot a Curții Europene a Drepturilor Omului este propunerea de preluare a două unități militare de pe raza comunei Unguriu, județul Buzău, unități militare aflate în patrimoniul, în administrarea Ministerul Apărării Naționale. Este o suprafață de teren foarte generoasă, are clădiri care sunt solide, bune de folosit pentru Administrația Penitenciarelor și acolo avem în vedere construcția unui nou penitenciar, un penitenciar modern, la standarde europene”, a declarat Toader.

Potrivit acestuia, penitenciarul din Buzău va fi al doilea penitenciar nou construit după cel din comuna Berceni, județul Prahova. Pentru acesta din urmă, „s-a dat drumul la studiul de fezabilitate”, a precizat ministrul Justiției.

Ideea transformării unităților militare dezafectate în închisori nu este tocmai nouă, ea fiind contestată de-a lungul timpul chiar de reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor. În ianuarie 2017, Marius Vulpe, directorul ANP, arăta că transformarea unităților militare în penitenciare nu este o soluție deoarece clădirile sunt degradate și este nevoie de trei-patru ani pentru a le aduce la standarde minime de cazare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri