VIDEO. Urs pe acoperișurile din centrul Sibiului. Autoritățile l-au omorât

Data actualizării: Data publicării:
urs pe acoperis

Autorităţile din Sibiu sunt criticate, după ce au omorât un urs care s-a plimbat prin centrul oraşului, timp de trei ore. În tot acest timp, animalul nu a putut fi tranchilizat, iar în cele din urmă, a fost împuşcat, în momentul în care încerca să se urce pe un acoperiş. O decizie care a stârnit furia asociaţiilor pentru protecţia animalelor. Iar în semn de protest, Teatrul pentru Copii şi Tineret din Sibiu va fi luminat în roşu, în fiecare seară, până duminică.

Imaginile i-au îngrozit pe locuitorii din Sibiu. Ursul traversase aproape întreg centrul oraşului până să fie încolţit.

„Era mare, asa, barosan. (A ieşit în faţă?) La 10 metri, eram cu fetiţa şi am văzut numa ursul sărind de pe un zid pe altul. Şi am anunţat la şcoală, după aceea au închis şcoala. M-am panicat foarte tare când am văzut aşa ceva pe coama casei, aici în mijlocul oraşului”.

S-au mobilizat imediat zeci de forţe: poliţişti, mascaţi, vânători şi angajaţi ai grădinii zoologice.

Cristian Roman, prefectul judeţului Sibiu: „Ideea a fost ca acest urs să fie imobilizat prin tranchilizare, din păcate se deplasa cu o viteză foarte mare. Situaţia devenea foarte gravă, cu atât mai mult cu cât a trecut prin zona mai multor unităţi şcolare”

Tiberiu Ivancea, şeful IPJ Sibiu: „Exista riscul ca un urs rănit să devină mai agresiv. În curte erau oameni în momentul în care ursul era în curte”.

Reprezentanţii asociaţiilor pentru protecţia animalelor condamnă acţiunea autorităţilor şi spun că animalul ar fi trebuit prins în viaţă.

Andreea Roseti, reprezentantul Asociaţiei Animal Life: „Este ceea ce se întâmplă de obicei când nu există nişte reguli clare şi nişte responsabili clari atunci când se întâmplă este şi foarte greu de identificat cine e responsabil şi cum ar fi fost corect”.

Vânătorii spun că ursul împuşcat avea cel mult 3 ani şi cântărea 170 de kilograme.


 

ACTUALIZARE 17.56. Vânătorii spun că ursul împuşcat avea aproximativ 6 ani şi cântarea 150 de kilograme.

____________________________________________

Ursul era speriat și exista riscul de a deveni agresiv, astfel că după ce medicul veterinar de la Grădina Zoologică nu a reușit să-l tranchilizeze, vântorii l-au împușcat mortal.  Riscul ca el să rănească pe cineva era mult prea mare, au motivat autorităţile.

Animalul a fost văzut prima dată pe strada Calea Dumbrăvii, în jurul orei 7.30 dimineața.

Totuși, primul apel la 112 fusese dat undeva între ora 5:00 și 5:30 și timp de trei ore ursul a cutreierat străzile Sibiului.

Imediat după apel, polițiștii alături de mulți angajați ai Grădinei Zoologice au pornit în căutarea lui. Acțiunea de căutare a durat aproape două ore. Ursul a ajuns până în centrul orașului când a fost localizat de forțele de ordine în curtea unei case.

Martorii au spus că l-au văzut în timp ce alerga în apropierea unei școli, chiar la ora la care copiii începeau orele.

Animalul era foarte speriat, a intrat în curțile oamenilor, a intrat în subsoluri, a urcat pe acoperișuri. Încerca probabil să-și găsească adăpost. Sunt zeci de oameni care l-au văzut pe străzi. Un tătic care își ducea fetița la școală s-a trezit cu ursul la 10 metri distanță.

În cele din urmă, ursul a intrat într-o curte din Orașul de Jos. Acolo erau birouri, dar și locuințe, erau peste 50 de oameni în curte la acea oră.

Nu s-a reușit tranchilizarea lui, vânătorii au tras, dar nu au fost siguri dacă ursul este rănit sau nu și se temeau că va deveni agresiv, dacă este rănit, așa că s-a luat decizia de a-l împușca.

Reprezentanţii Grădinii Zoologice au precizat că animalul nu era în grija lor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri