UTILITAR. Costurile ascunse ale cardului de credit

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-16-09h06m21s7

Posibilitatea de a cumpăra electronice şI electrocasnice în rate îi determină pe mulţi români să apeleze la cardurile de credit. Promovate de comercianţi ca fiind fără dobândă, acestea ascund, de fapt, costuri usturătoare.

Atenţie însă, nu întârziaţi la plata ratelor lunare, altfel pierdeţi avantajul unor rate fără dobândă şi sunteţi nevoiţi să plătiţi dobânda aferentă unui card de credit, care este chiar dublă faţă de cea a unui credit de nevoi personale.

Pe piaţa românească există 2,2 milioane de carduri de credit, adică peste 16% din toate cardurile folosite de români. Unii clienţi deţin 2-3, atraşi de posibilitatea de a cumpăra cât mai mult pe datorie, însă, spun specialiştii, un singur card este suficient.

Totul e să-şi plătească ratele la timp. Tranzacţia nu are comisioane, iar banii trebuie returnaţi în perioada de graţie de 60 de zile.

„Cel mai bine este ca atunci când ai folosit cardul de credit să încerci să rambursezi cât mai mult în fiecare lună din suma utilizată. Ideal ar fi să rambursezi integral tot creditul până la prima scadenţă”, Marius Şerban analist financiar.

În schimb, retragerea de numerar este penalizată drastic. Banca percepe dobândă din prima zi în care v-aţi atins de bani şi până la rambursarea integrală a sumei.

Pentru a avea parte doar de beneficii nu folosiţi cardul de credit pentru a retrage bani de la bancomat, în plus dacă nu mai folosiţi cardul închideţi contul şI predaţi cardul pentru că Taxele de administrare ajung până la 60 de lei lunar.

Aproape 90% dintre posesorii cardurilor de credit le folosesc pentru cumpărăturile din magazine.

Cardul de credit

DAE: 18,1%-39,3%

Creditul de nevoi personale

DAE: 12,16%-20,45%

Costul de administrare: 2-60 lei lunar

Utilizare card de credit:

90% rate fără dobândă

Carduri pe piaţa bancară:

Carduri de credit 2,2 milioane unităţi

16,5% din total

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri