VIDEO. Povestea celor șase orfani premianți, crescuți de bunică

Data publicării:
bunica

Şase fraţi orfani, premianţi la şcoală, medaliaţi la sport, au acum un singur sprijin: bunica lor în vârstă de 66 de ani. Copiii trăiesc la Constanţa şi au reuşit să înduplece statul să nu îi ducă la centrul de plasament, deşi se înghesuie cu toţii în două camere. Aşa că un singur vis mai au acum: o casă puţin mai mare.

Cristian, Amelia, Andrei, Marta, Luca și Tudor. Şase fraţi ascund în spatele zâmbetelor un destin nemilos. Au rămas fără tată în urmă cu şase ani. Iar acum, în a doua zi de Paşte, mama lor a fost răpusă de o boală necruțătoare. Doar bunica Maria mai este alături de ei.

Maria Uță, bunica celor 6 copii: Singurul țel este să îi duc mai departe, cât pot de sus, ca de acolo de sus, amândoi să fie mândri de ce au făcut.

Cel mai mic dintre fraţi are 12 ani, cel mai mare, 16. Gândurile lor nu le trădează însă vârsta lor. Conştienţi că doar prin forţele lor pot să ajungă cineva, se concentrează doar la școală și la sport, unde excelează.

Reporter: Ce înseamnă sportul pentru tine, cum te simți când ești acolo, pe teren?

Luca Dascălu: Mă simt mai bine decât acasă. Acolo îmi pot irosi energia și îmi place.

Marta Dascălu: Mă trezesc, mă duc la gimnastică, mă duc acasă, mă schimb, mănânc, mă duc la școală și după mă duc la baschet.

La vârsta la care mulţi copii schimbă jucăriile şi gadgeturile la fiecare Moş Crăciun, fraţii Dascălu trebuie să îşi adune puterile şi să şteargă lacrimile.

Amelia Dascălu: De când a murit și mama noastră, perioada asta a fost super-grea pentru noi. O să trecem peste toate!

Roxana Gheorghe, prietenă de familie: Copiii nu aveau cum să nu fie ca ea, pentru că, fiind o armată, este foarte greu să crești un copil, d-apoi 6 și atunci a existat o disciplină.

Prietenii de familie şi unchiul celor şase fraţi au ajutat-o pe bunica Maria să obţină custodia lor. Acum trebuie să facă rost şi de o casă mai mare, condiţia pusă de autorităţi ca să nu îi ducă pe copii la centre de plasament.

Maria Uță, bunica celor 6 copii: Ce ne arde cel mai tare este spațiul, spațiul este mic, atât ne arde, că în rest, și îmbrăcăminte avem.

Cei care vor să îi ajute pe cei şase fraţi orfani şi premianţi pot să facă donaţii în cele două conturi bancare, deschise în lei și euro pe numele bunicii lor.

Cont în Euro: RO68CECEB000B2EUR0055832

Cont în Lei: RO15CECEB00008RON0055824

Conturi deschise la CEC BANK, pe numele Maria Uţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri