VIDEO. Prăpăd în a șasea zi de ploi. O femeie a fost găsită înecată, un bărbat e dat dispărut

Data actualizării: Data publicării:
inundatii

A şasea zi de ploi aduce necazuri care înseamnă, în cifre, 84 de localităţi inundate în 17 judeţe.  Sute de oameni au fugit din case ori au fost evacuaţi de pompieri şi jandarmi. 20.000 de salvatori sunt pe teren şi încearcă din răsputeri să ajute sinistraţii. Zeci drumuri au fost blocate astăzi de puhoaie. Cele mai mari probleme sunt în judeţele Neamţ, Bacău, Covasna şi Buzău. 

ACTUALIZARE 22.41. Pe parcursul acestei zile au fost salvate din situații de risc peste 760 de persoane, anunță Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat.

Fenomenele meteorologice au afectat 255 case, 632 curți, 95 subsoluri/beciuri, 6 poduri/podețe, 85 anexe gospodărești, 4 operatori economici, 14 tronsoane de drum național și 12 tronsoane de drum județean, 3 tronsoane de cale ferată și 5 diguri.

Pe parcursul acestei zile, până în prezent, au fost emise 13 atenționări de fenomene meteorologice periculoase imediate tip COD GALBEN ce au vizat averse de ploaie, intensificări ale vântului ce pot lua aspecte de vijelie, descărcări electrice și grindină de mici dimensiuni pentru 16 județe (AB, AG, BV, CT, CS, DB, DJ, GJ, HD, MH, MS, PH, SB, SM, TL și VL) și 4 avertizări de fenomene hidrologice periculoase imediate, dintre care 2 de COD ROȘU ce vizează scurgeri importante pe versanţi, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații și creșteri importante de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de pericol pentru râuri din 5 județe (BV, BC, CV, HR și NT).


ACTUALIZARE 22.08. O femeie de 71 de ani din Vrancea a fost găsită înecată într-un pârâu umflat de cei aproape 90 de litri de apă pe metru pătrat căzuţi în zonă. Viitura a smuls-o de pe malul apei şi a purtat-o aproape un kilometru. Un bărbat, tot din Vrancea, este căutat şi acum de pompieri după ce familia a anunţat că l-au luat puhoaiele. De altfel, în multe judeţe din Moldova inundaţii au făcut prăpăd. Au mutat din loc maşini, au sfărâmat case şi au distrus drumuri şi poduri.


Jandarmii din judeţul Bacău au intervenit pentru a evacua un bătrân din Târgu Ocna, rămas blocat în curtea casei sale, în care apele depăşeau un metru înălţime. Localitatea, traversată de râul Trotuş, este sub avertizare hidrologică de cod roşu.

În județul Brașov, la Poiana Mărului, localnicii nu au mai așteptat să cadă locuințele și s-au apucat să le dezmembreze, ca să mai salveze ce mai pot.

La fel au făcut și câțiva săteni din apropiere de Săcele. Râul Tărlung a măcinat deja mare parte din maluri, iar locuințe se mai agață de un fir.

Un pod de cale ferată s-a prăbuşit în râul Târlung, după ce viitura a rupt pur şi simplu unul dintre pilonii pe care se sprijinea! Podul se află pe ruta Hărman-Întorsura Buzăului, care nu mai este folosit de Compania Naţională de Cale Ferată, ci de un operator privat. Toate trenurile au fost anulate înainte de prăbuşirea pilonului.

Apele au lovit cu atâta putere în judeţul Buzău, încât au rupt un drum. Peste 100 de oameni au rămas izolaţi într-o localitate din apropierea Vulcanilor Noroioşi. Nu mai pot să ajungă nicium în oraşul Buzău.

Carla Tănasie, jurnalist Digi24: Ca să vă daţi seama cât de mult a plouat în ultimele ore, atât este în mod normal albia acestui pârâu, un afluent al râului Buzău. După ce în această dimineaţă a venit viitura, a ajuns la o lăţime de 50 de metri şi tot acest drum a fost pur şi simplu măturat.

Atât de mari au fost puhoaiele, încât au mutat din loc maşini şi le-au aruncat în râuri. Cine a avut timp şi putere, s-a repezit să ducă vehiculele în locuri mai înalte, unde nu ajunge apa.

Într-o mare de apă şi noroi, localnicii au fost nevoiţi să îşi tragă în picioare cizme de cauciuc ca să ajungă la serviciu. Primarul a cerut ajutor de la ministerul de Interne. Refacerea drumului costă enorm.

Marin Stoica, primar Căneşti, jud. Buzău: Toate pagubele de pe raza comunei Căneşti duc undeva la un milion de euro, niciodată nu o să avem banii ăştia.

În localitatea învecinată, Chiliile, alţi 280 de localnici sunt la cheremul naturii, într-o situaţie dramatică.

Carmen Adriana Ichim, prefectul judeţului Buzău: Oamenii nu au apă, au avut din rezervă până astăzi la ora 14.00, iar azi am cerut Ministerului de Interne din Fondul de Rezervă să ne trimită apă pentru trei zile.

În tot judeţul Buzău, au fost loviţi de ape oameni din 16 localităţi.

Inundaţiile au adus necazuri şi în Teleorman, unul dintre cele mai sărace judeţe din ţară. Mii de oameni s-au trezit cu apa în case şi curţi.

Andreea Petrescu, jurnalist Digi24: 100 de case şi 400 de gospodării - acesta este bilanţul dezastrului în ţigăneşti, judeţul Teleorman. De trei zile, pompierii sar în ajutorul oamenilor, dar intervenţia este extrem de dificilă. În prezent, mai sunt afectate 60 de case şi 300 de gospodării.

În Teleorman pompierii sunt mobilizaţi de trei zile şi trei nopţi ca să ajute localnicii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri